Wednesday, 5 June 2013

suamiSteri (◕‿◕)

 
 
"Abang ni, pakai tu elok-elok la sikit," kata Julia lembut sambil membetulkan pakaian Ahmad. Ahmad tersenyum memandang isterinya.

"Cantik isteri abang hari ni," Ahmad mencubit pipi Julia lembut.

"Ayah, ayah, cepat la yah," Liz dan Lin meluru masuk ke bilik kerana dah tak sabar-sabar nak bertolak pulang ke kampung.

"Yelah, yelah, ayah dah siap ni."

Julia hanya tersenyum melihat suaminya itu melayan karenah anak-anak mereka yang comel dan manja. "Abang, dah lama kita tak balik kampung macam ni, ye?"

"Iyelah, maklumlah abang ni sibuk dengan urusan perniagaan. Baru kali ni
abang ada peluang untuk cuti panjang." Ahmad berkata kepada isterinya
tercinta.

Perjalanan daripada KL ke Teluk Intan mengambil masa lebih kurang empat
jam. Liz dan Lin dah pun terlelap kat kerusi belakang. Begitu juga dengan
isterinya, Julia. "Tak sabar rasanya nak tiba kat kampung," Ahmad berkata
dalam hati.

Sedikit demi sedikit Ahmad menekan minyak keretanya. Semakin lama keretanya semakin laju dan Ahmad semakin seronok. Ahmad dah tak sabar untuk segera sampai ke kampungnya. Pedal minyak ditekannya lagi dan Honda Civicnya mula memecut.Ahmad cilok kiri, cilok kanan. Habis semua kenderaan dipotongnya. Bangga betul Ahmad masa tu. Terlupa dia sekejap pada anak dan isterinya yang sedang tidur.

"Eh abang, kenapa bawa laju sangat ni?" tiba-tiba Julia terjaga dari tidurnya.

"Tak ada apa la sayang, rileks... cepat sikit kita sampai kampung nanti."

"Sabar bang, sabar. Biar lambat tak apa.... jangan laju sangat bang, Julia takut." Julia cuba memujuk Ahmad supaya memperlahankan kenderaannya.

"Rileks Julia, tak ada apa-apa," Ahmad terus memotong bas ekspres didepannya tanpa was-was.

"Haaa..kan, tengok. Tak ada apa-apa kan?" kata Ahmad setelah berjaya memotong bas ekspres tadi.

"Sudah la tu bang."

"Ha... tu ada satu lagi bas ekspres. Julia tengok abang motong dia aaa...." Ahmad terus masuk gear 3, pedal minyak ditekannya hingga jejak ke lantai. Ahmad terus membelok ke kanan untuk memotong dan.... di depannya tersergam sebuah lori balak yang besar dan gagah dan..... BANG!!.

"Julia....bangun nak," sayup-sayup terdengar suara emaknya.

Julia membuka matanya. Dia terlihat emaknya di situ. "Mana abang Ahmad mak? Macammana dengan suami saya, mak? Liza, Linda....mana anak-anak saya mak?" Bertubi-tubi Julia menyoal emaknya. Julia tak dapat menahan kesedihannya lagi. Julia menangis semahu-mahunya di depan emaknya. Emaknya memandang Julia tepat-tepat.

"Macamana dengan suami Julia mak, abang Ahmad?" Julia masih terus menangis.

PANGGG!!. Kepala Julia ditampar oleh emaknya dengan tiba-tiba. Julia terdiam. Kenapa emaknya buat dia macam tu?

"Banyak la engkau punya suami! Muka dahlah tak cun, belajar pun malas, kerja pun takde, ada hati nak berlaki. Apa punya anak dara la kau ni?? Tu la, tidur lagi senja-senja macam ni! Dah! Bangun pegi sembahyang! Asar pun dah nak habis!" emaknya terus merungut sambil berlalu keluar....... dan Julia tersengih keseorangan.Rasa macam nak masuk dalam tin biskut!

hehe... rileks jap..... :)
 
 

21 000 Budak Comel:

a i m z a i m z said...

kahkahkah!!!
penat baca..
hahahaha

myla myla said...

weh lawak ah...gelak xabih,,poyo je nk sedih2...

niera niera said...

@a i m z
penat tapi happy ;)

niera niera said...

@myla
juz 4 release tension..huhu ;)

pelangi haty pelangi haty said...

notty,,notty,,, hahaha

btw,, so sweet laa kn,,hhahaha

niera niera said...

@pelangi haty
so sweet !

amal amal said...

Hhahaaaaa , baru nak tacingg td , sekali , hmapehhhh , hehehee :'D

Natasya Naslin Natasya Naslin said...

hahahah =p
adeeeiii... apekah?? haha
kan dah kene PANGGG skali ngn mak..

Sally Yatiey Sally Yatiey said...

Hahaha! Ingatkan cerita sedih :D

roslita thalib roslita thalib said...

la,, berangan rupanya... boleh buat cerpen ni. hehe

hanimyusra hanimyusra said...

hohoi..
baru je terlayan...
tup2...
hahaha

tq untuk cerita ni
terileks sebentar otak yang tengah study ni..huhu=)

Alya Humaira' Alya Humaira' said...

hahahhahahaha.....suspen cerita... baru nak feeling... hahahhahahahahahahaha

Haruno Hana 하나 Haruno Hana 하나 said...

hahahaha.. ingatkan Ahmad mati.. terkejut lak mak Julia tampar dia.. hehe :D

Anak pak cik Azhar :) Anak pak cik Azhar :) said...

hahaha...mimpi rupenye;D

ekin schmidt ekin schmidt said...

hahahahaha...mengigau?
klakanyeee!!
mesti maluuuu giler kan ??
hahahaha..
nice2!!

btw fan page ini belum di delete. harap semua especially girl report this fan page.
Mereka ni ambil gambar perempuan lepas itu komen2 –ve . eiii, tak senonoh semuanya.
Cek la ada tak gambar korang. Yg penting report to close k .
t ade plak gambar korg diorang curik letak sana …

http://melangkaugarisan.blogspot.com/2013/06/jangan-post-gambar-lawa-kat-tempat-awam.html

cik amal cik amal said...

hahahahahaha
sengal gila..

Maria Firdz Maria Firdz said...

hehe... pnh bca kisah ni kt fb.. khusyuk baca sekali terkono den.. hehe

azifah yazid azifah yazid said...

adoiiii mimpi rupanya hahaha

NJihe.am NJihe.am said...

Salam singgah. Ingatkan apalah tadi. Hee.. Studioous.blogspot.com

Alia Ali Ahmad Alia Ali Ahmad said...

sengal betul . lawok !

Cik Fie Cik Fie said...

hahahahah :D