Thursday, 31 May 2012

Suami Aku Ustaz


Alhamdulillah..
"YA ALLAH sesungguhnya aku bermohon kepadaMU cintaMU dan cinta orang-orang yang mencintaiMU dan aku memohon kepadaMU  perbuatan yang dapat menghantarku kepada cintaMU.
YA ALLAH,jadikanlah cintaMU lebih kucintai daripadadiriku dan keluargaku serta air dingin"
(petikan dari novel SUAMI AKU USTAZ)




Alisa bukanlah anak gadis yang nakal mana pun. Tapi bila mak dengan ayah sudah mula tidak percayakan diri dia, apa lagi yang dia boleh buat?

“Kami nak satukan kamu dengan Hafiz sebelum kami bertolak ke Mekah.”
Yang menjadi masalah buat Alisa apabila ‘TIDAK’ bukan salah satu pilihan jawapan yang dia ada. Dan dia pula tidaklah pernah terfikir hendak melarikan diri daripada keluarga. Senakal-nakal Alisa, kasih sayang mak dengan ayah masih mampu membuatkan dia mengikut kata mereka. Tapi macam mana pula dengan cita-cita dia?

“Dia itulah ustaz di sekolah aku. Ustaz yang popular pula tu sebab masih belum berpunya. Hendak dikatakan handsome, semestinya tidak. Pada aku, dia bukanlah tergolong di dalam lelaki idaman aku. Tetapi, kalau sudah ramai yang mahu mengisi borang untuk masuk ‘Kelab Peminat Ustaz Hafiz’ sekiranya kelab itu wujud, mestilah dia tu ada rupa, ya tak? Aduh! Tidak fasal-fasal dia menjadi kepunyaan aku pula.”
Macam mana agaknya apabila Alisa yang berperangai gila-gila terpaksa hidup dengan Hafiz yang hidupnya skema? Tapi skema ke Hafiz kalau perangainya suka menyakat Alisa sejak lahir sehinggalah besar?
“Cuma aku harap, kahwin ni bukan bermakna hidup aku berakhir. Well, kau tahulah kan. Cita-cita aku ni tinggi. Pada aku umur baya kita ni sebenarnya hidup kita baru bermula. Mana nak belajar, nak kerja. Aku harap, everything is going to be well.”

Alisa. Cita-citanya setinggi langit, cintanya masih belum pernah berputik. Akan wujudkah cinta buat si suami dan bertahankah jodoh mereka berdua? Perlukah salah seorang berkorban hanya untuk membuatkan cita-citanya kesampaian?


***********************************************************

nak macam ni jugak boleh tak??
ustaz yang sangat sweet walaupun si isteri seorang yang nakal :)

eh,buku pun tak bukak lagi nak final exam,
ada hati nak fikir bab-bab ni,Niera!
ok bye ^^


15 000 Budak Comel:

Masz Sidek Masz Sidek said...

sy belum ada novel ni.. ;'(
byk yg bagi feed back novel ni bagus...

syafiqah syafiqah said...

Jom Join Di Sini
http://jomjoingiveaway.blogspot.com/2012/05/simple-giveaway-by-syafiqah-screamo.html

aisyah humaira' aisyah humaira' said...

@Masz Sidek memang bagus..sebab ada byk input tentang agama diselitkan :)

❤farahin izzati❤ ❤farahin izzati❤ said...

sy ingat awk yg dpt suami ustaz, :)
mcm best !! nak beli lah ^^y

aisyah humaira' aisyah humaira' said...

@❤farahin izzati❤ insyaALLAH bakal suami niera seorang ustaz juga..hehe..doakan kami..huk3 :D
beli jgn tak beli !

Scha Lalala Scha Lalala said...

novel ni memang best kan! pastu ada selit2 pasal agama jugak ;)

FITRAH JAMIL FITRAH JAMIL said...

menarik la sinopsis nye

aisyah humaira' aisyah humaira' said...

@FITRAH JAMILmemang menarik ! tak rugi kalau beli ^_^

nadia nadia said...

novel ni memang best pun..nadia dah bc..
Kalau yg realiti dpt suami aku ustaz, Alhamdulillah.Besyukur sgt,,hehe

nana kamarul nana kamarul said...

macam best je. nnt nak cari :D

zera eira zera eira said...

saya juga na cinta yg macam tu! :)

ain vanilla ain vanilla said...

laaa ain ingat sis dapat suami ustaz . hehehehe

rAIHan rAIHan said...

owh tak baca lagi yg nie..=)

IeLa tU sAya.. IeLa tU sAya.. said...

suami aku ustaz tau..
hahhaha :D

[wani_mn] [wani_mn] said...

novel ni macam best kan? saya pun tgh ikhtiar nak korek duit dari memana nih. haha :D