Sunday, 29 July 2012

Kenakalan di Bulan Puasa Masa Kecik-Kecik

Semua pasti ada kenalakan tersendiri kan?Kalau Niera,Niera suka teringat kenangan nakal bila bulan puasa masa sekolah rendah..Dalam darjah 1 atau 2 mcm tu la..Bila pergi sekolah,mesti pergi bilik air lama sebab nak minum air paip..Bila time berbuka,tak lalu nak makan sebab perut terisi dengan air paip..Sungguh tak malu..hehe..Bila time sabtu ahad,kadang-kadang tu curi-curi jugak minum air paip time dalam bilik air..Bila dah time raya,konon puasa penuh je muka..Buat muka suci tak bersalah..ehh,tapi start darjah 3,dah puasa penuh tau!Tapi sebenarnya bila puasa ni tak best la kalau berbuka tapi sebenarnya tak puasa..

 jangan tergoda dengan gambar diatas!

Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud: "Bagi orang yang berpuasa itu dua kegembiraan, pertama kegembiraan ketika mereka berbuka dan kedua kegembiraan mereka ketika bertemu dengan Tuhannya yang Maha Pemurah"

Kini dah nak jadi isteri orang pun dah,mestilah tak buat kan?Dah besar-besar ni kalau tak puasa jugak,memang tak malu la tu kan?Puasa ni banyak hikmahnya..Kita dapat rasa apa yang orang susah dari kita yang tak dapat makan dan sebagainya..Puasa kali ni puasa yang terakhir la bagi niera sebagai "cik"..tahun depan dah jadi "puan" ..Ehh,lagi dua bulan la nak pegang title tu :)
salam ramadhan semua .. Jom kongsikan pengalaman nakal korang pulak ^_^

pssttt,ada orang buat post tentang niera dah nak kawen!terharuuu siyesslyy!

18 000 Budak Comel:

Cik Rongoks Cik Rongoks said...

nakal nye dia. huhuhu
lepas nie xmo nakal2 dah ^^

Momo Momo said...

same la kite dulu2..haha

NURUL ◕‿◕ NURUL ◕‿◕ said...

haa..kantoi dah~haha..dah besor tak mo buat lagi ye,jangan nakal-2 :D

yayath yayath said...

hihi..nakal ye:)...selamat menjadi "puan" dua bulan lagi:)hehe...

yayath yayath said...
This comment has been removed by the author.
fasha amira fasha amira said...

dulu masa kecik,masa mak buat kuih,senyap2 curi kuih makan dlm tndas..pastu buat muka x berslh..
smpi mak ckp aikk,nape cam skit je..td bakar banyk..
ngeng2

Niesa Niesa said...

haha..bila mandi tu mesti nganga mlut spaya air masuk..

#eh2...awak dh nak jadi puan dah??wahh...seronoknyaaa...!!semoga berbahagia ye cik niera.. (^_^)

Pecinta pink^^ Pecinta pink^^ said...

betul2 kalau berbuka tapi tak puasa rasa tak de nikmat kan..

tak lme lagi kena pggil puan Niera ni..hehehe

Pecinta pink^^ Pecinta pink^^ said...

tambah lagi..hikhik..kita mase kecik2 baik..hahaha..yg pasti drjh dua da puasa pnuh:)

Faqihah Husni Faqihah Husni said...

Amboiiiiiiiiiiiiiii! :D

~MiZz Atie ZieYa~ ~MiZz Atie ZieYa~ said...

heheeh.sama la kita..nakal jgkkk dulu2

Nur Atiqah Mohd Zaki Nur Atiqah Mohd Zaki said...

eyqa same ngn niera.. minum air paip.. ble mak wat kuih, curi2 makan.. hehehe..:)

Kak yon Kak yon said...

akk pun sama nakal..
akk pun tahu yg anak akk pun nakal curi makan masa puasa..tapi buat2 tak tau..budak2 kan.:)

zaxx zaxx said...

haha nakal ye puan wannabe nie..:) air paip tu mesti macam rasa air oren time tu kan..sebab haus sgt,,hihiih.. anyway.. semoga segla berjalan lancar untuk majlis keramat tu nnti..:)

babycomel babycomel said...

dulu time budak2 air paip yg xde rasa tu pun sgtlah sedap & nikmat gila lg2 bila curi2 minum :) hehehe..
seronok tgk sorang lg kawan nk bina masjid ni

keli menari keli menari said...

haaa sama je kan,..air paip mentah2 tu juga yang sedap..hehe

Hanif Idrus Hanif Idrus said...

Tak lama lagi nak jadi seorang isteri yek..Tahniah!! Tahniah...
Aku rasa semua orang masa kecil pernah lalui zaman menipu puasa ni..hehehehe

✉ ¥ana Fauzi ✉ ✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

Hahahha , Yana kecik2 suka menunjuk makanan dekat kakak , last sekali , kak yana takdapat tahan nafsu la katakan , dia makan sekali ngan yana , hahahah ... Nakal jugak laa cik Niera kita nii , bhahahha...eh nanti PUAN oke,..puan niera..hahaha:3