Tuesday, 14 August 2012

Sembang Muslimah dan Minah Saleh Tentang Aurat

✿ Terbaca p'bualan antara seorang muslimah (yg sempurna menutup aurat) dgn seorang minah saleh dlm 1 laman web, minah saleh tu hairan melihat pemakaian muslimah lalu b'tanyakan soalan pd muslimah itu .. sy copy & paste: 

~ minah saleh: "how do you spend an hot summer? I have low pressure and I feel down"

~ muslimah: "Remarkably, when you cover yourself in a hot weather, you'll cool down more faster. :) you should try it."

~ minah saleh: "I know that in this hot and sunny summer, to feel better at home, I close all windows and tends to make it darker"

✿ see .. minah saleh tu pun faham .. menutup aurat dgn sempurna dianologikan sbg keadaan dlm umah yg bertutup utk mengelakkan cuaca panas dari luar masuk ..

✿ Sebenarnya bila memakai pakaian yang menutup sluruh tubuh ditengah panas lebih terasa nyaman dan selesa ... b'banding pakaian yg t'dedah sebenarnya lebih panas, kerana panahan cahaya matahari direct kekulit kita .. --<✿

15 000 Budak Comel:

yN crEATioNs yN crEATioNs said...

analogi yg bagus..

NURUL ◕‿◕ NURUL ◕‿◕ said...

betul2,tapi remaja zaman sekarang ni,lau kita suruh pakai tudung duk tengah-2 panas pun,bukan diaorang mau,macam2 alasan~

^^eKaTiKaH^^ ^^eKaTiKaH^^ said...

minah salih pun faham, inikan pula kite org muslim :)

Aliff Aliff said...

metodologo dakwah yg baik..:)

Ain Ain said...

betol tu..setuju dengan dialog ni =D

Misz Mieza Misz Mieza said...

Bagus analogi ni.. =)

Cik Zaniff Cik Zaniff said...

setuju..~~

Dylla Abas Dylla Abas said...

terbaekk!!

eesyaLavigne eesyaLavigne said...

yeah , betul

Nurliyana Zulkifli Nurliyana Zulkifli said...

Satu je, kesedaran diri kita tentang aurat.. kalu dia faham ttg aurat tapi xsedar susah jugak.. moga hidayah Allah menyapa dirinya jua diri ini...
Nice dialog~:)

maisarah sarah maisarah sarah said...

nice entry :)

aku HaniAsyira aku HaniAsyira said...

haah lah.. macam ada pelindung kulit pulak kan

sunshine =) sunshine =) said...

intrsting entry!mga2 kaum hawa semua amik tladn dr dialog ni.. (:

Nurul Fadhilatul Nabilah Nurul Fadhilatul Nabilah said...

ada sorang senior saya ni, dia nampak sy pakai tudung labuh dia mcm perli la kata "tak panas ke pakai tudung labuh ni ? akak pakai tudung pendek ni pun dah panas gila"
maybe i should take this statement haha thnks kak :D

ros_reeza ros_reeza said...

betul,betul,betul :)

ROs setuju!