Wednesday, 5 September 2012

Berkahwin Ketika Belajar Menjadi Masalah?

Kalau dulu,hari-hari update blog,
tapi kini nak dekat seminggu baru nak update.
tapi niera tahu mesti ada yang masih ingat kerana apa puncanya kan?
ya! masih sibuk menguruskan persiapan perkahwinan yang hanya tinggal beberapa hari lagi..
senang kata lagi kurang sebulan untuk bertukar status isteri kepada sang suami :)
kini niera menghitung hari untuk kembali ke dunia Universiti Sains Islam Malaysia [USIM] sebagai pelajar tahun 2 Pengajian Akidah dan Agama ^^
"Jadilah kamu orang yang mengajar atau belajar atau pendengar(mendengarkan orang mengaji) atau pencinta(mencintai ilmu) dan (jangan) engkau jadi orang yang kelima(tidak mengajar, tidak belajar, tidak mendengarkan pengajian, dan tidak mencintai ilmu), maka engkau akan hancur" (H.R. Baihaqi)

Setting niat dan mulakan semangat baru.Itu yang penting ^^
Walaupun setelah bergelar isteri,namun kita tak boleh ketepikan pelajaran..
ramai ibu bapa hari ini yang risau anaknya berkahwin ketika belajar kerana atas alasan takut tak boleh tumpu..
tapi wajarkah dengan dunia hari ini,kita membiarkan anak-anak gadis diluar sana berpeleseran tak tentu hala?
Islam sangat menggalakkan perkahwinan malah mementingkan ilmu bukan?

"Menuntut ilmu itu wajib bagi setiap muslim" (H.R. Ibnu Majah)

Perkahwinan bukan sekadar kata-kata "I LOVE YOU" tapi ia mengajar kita erti tanggungjawab dan amanah..
Ia satu keputusan yang sangat besar dalam hidup kerana kita nak hidup dengan pasangan bukan sehari dua tapi untuk sampai ke syurga bersama..
Jika telah datang lelaki yang baik akhlaknya dan molek agamanya melamar puterimu,terimalah ia :)

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra bahawa telah bersabda baginda rasulullah SAW :
“Jika datang kepada kamu seorang lelaki yang engkau redhai agamanya dan akhlaknya untuk meminang perempuan kamu maka nikahkanlah dia jika tidak kamu lakukan demikian maka akan timbullah fitnah dan kerosakan”. (hadith hasan riwayat Tirmidzi).


Jalan terbaik untuk mengelakkan maksiat dan mengekalkan kasih sayang adalah dengan nikah ^^
couple atau bertunang masih belum punya apa-apa tiket untuk melakukan apa-apa tapi jika nikah itu pilihan kita,buatlah apa pun,itu semua dikira pahala,insyaALLAH..
Sebenarnya,bila kita dan berkahwin,kita akan faham erti tanggungjawab dan dalam diam sebenarnya kita lebih bersemangat untuk menuntut ilmu dan menghabiskan pengajian kerana si suami pasti akan sentiasa menyokong isteri yang dicintainya bukan? :)




38 000 Budak Comel:

dyabunga dyabunga said...

niera dh kawin ye? ingtkan belum..hihih

Farra Izzaty Farra Izzaty said...

Tahniah kak :-)

Maria Menado~ Maria Menado~ said...

niera dah nak kawen ke? waa.. tahniah dik. langkah bendul akak ni.. *tetibe* hehe

Ismi Iman Ismi Iman said...

XSABAU NH TGK bakal zauj niera

✉ ¥ana Fauzi ✉ ✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

TAHNIAH SYS ! GUDLUCK !!

aisyah humaira' aisyah humaira' said...

@dyabunga tengah menghitung hari untuk nikah :) belum nikah lagi :)

Orga Orga said...

saper cakap?belajar setelah berkahwin masalah kot...anak-anak lagi, hal rumah tangga lagi :)

:: Mrs.Eady :: :: Mrs.Eady :: said...

:)

Ikhwan Suhaimi Ikhwan Suhaimi said...

Orang kata berat dugaan bile kita memegang tanggungjawab tapi belum smpai waktunya. tapi saya juga yakin allah tu takkan menduga lebih dari kemampuan kita....

I want to wish u happy n bless for You n future husband !

Sally Yatiey Sally Yatiey said...

Dah nak kawen ke? ;D
Tahniah! hee

eesyaLavigne eesyaLavigne said...

kak ,semoga selamat semuanya .. thanks invite Nurul . Nurul tak dapat pergi sbb 16/9 dah pegi Kl .. teringin nk jumpa :)

Kesuma Angsana Kesuma Angsana said...

asal tau manage time x jadi masalah

priyadarshini priyadarshini said...

Salam perkenalan.. Datang sini nak ajak awak join segmen saya yang kedua.. :D

http://princessaliessa.blogspot.com/2012/09/segmen-bloglist-september-by-priya.html

jelah jelah said...

tahniah..moga dpt jdi isteri yang solehah..

jelah jelah said...

@Orga

blja nie bnde yg berterusan..nikah sblm blaja atau slpas blaja rse sdkit jer perbezaan..

Ana Farhana Ana Farhana said...

sy ada pengalaman berkwn dgn org yg dah berkahwin dgn tgh mngandung dlm masa yg sma dia tgh belajar.

tak nafikan, banyak sgt ujian.. kena byk sabar.. sbb kita jauh dr suami, dan kalau mengandung byk benda perlu dititk beratkan.

tak slh nak kwen time belajar pon, yg penting.. sabar, sabar, dan terus bersabar.

aku HaniAsyira aku HaniAsyira said...

congrats untuk sebulan dari sekarang.. moga2 semuanya selamat dan berkatiNya

Azriff Aziz Azriff Aziz said...

wahhh..betol tu,,elak maksiat kan..baik kawen awal2.

MISS Z BERCELOTEH MISS Z BERCELOTEH said...

tak ada masalah kahwin dan masa yg sama masih belajar..yg ptng kena sling memahami antara satu dgn lain..Kalau nak kena ikut kemahuan seorang ja dan yg seorang terabai mungkin akan susah kot..kalau salaing menyokong, saling membantu, memahami tak ada masalah kahwin walaupun masih belajar... ada ramai juga senior dan rakan2 miss z yg belajar dan berkahwin..alhamdulillah berjaya.. yg pentng kena pandai mengatur masa.. :)

apapun tahniah :)

Nurliyana Zulkifli Nurliyana Zulkifli said...

Tahniah niera:)
InsyaAllah pasti Allah permudahkan ..
moga segalanya berjalan lancar!

faizfakhirin faizfakhirin said...

kahwin awl byk kebaikan...tapi pompuan skang nk ker...banyak songehnya

cci cci said...

lagi best kalo da kawen jika sambung belajar.. at least ade org yg sentiasa jaga kita..

Aku Mad Aku Mad said...

salam kenal dan follow :)

syuhada hassan syuhada hassan said...

Niera sayang..syukur sgt2 awk kahwin usia yg muda...bukan semua org Allah pilih untuk bertemu jodoh dlm usia yg muda.syaitan akan menangis kalau seseorang anak Adam itu berkahwin dlm usia yang muda :) selamat menempuh gerbang perkahwinan ye...

Pecinta pink^^ Pecinta pink^^ said...

sbnrnye xjdi masalah kalo kita pndai kendali urusan blajar n kwin :) ape2 pun tahniah eh..tunggu kad niera,,hehe

sunshine =) sunshine =) said...

tahniah kak niera!rezeki kak niera jd psgn muda. (:

sunshine =) sunshine =) said...

tahniah kak niera!rezeki kak niera jd psgn muda. (:

Isabel Diaz Isabel Diaz said...

wah, tahniah akak :)

the fikirman the fikirman said...

wahh.. lu doa la kat gua,,'
gua pon nak kwen ..
letih dah dok layan nafsu..

ariff al-baqi ariff al-baqi said...

follow sini..
saya memang suka bab2 kawen ni... muahaha XD

Cik Cyida Cik Cyida said...

wah, tahniah niera, dh nak kahwin:D
hehehe

kte dah follow awak,
3431 :D

Zierwa Zainal Zierwa Zainal said...

tahniah ye niera.. semoga perkahwinan yang terbina kekal hingga ke syurga.. =)

Michelle Hopell Michelle Hopell said...

terasa nak kawen plak dah.. hehe.
tahniah :)

Cik Fie Cik Fie said...

saya follower yg ke 3434 . nombor yg unik . hihi :)

Hanif Idrus Hanif Idrus said...

Selamat pengantin baru.
Belajar dan kahwin byk pro dan kontranya. Yg penting masing2 tau t/jawab sebagai isteri dan suami.

Batu Adventure Batu Adventure said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

onn Lajer onn Lajer said...

semoga berbahgia hingga akhir hayat

Nur Iffany Nur Iffany said...

salam..nice entry n nice blog..jemput singgah n follow shoppylegacy.blogspot.com ye, tenkiu :D