Monday, 29 October 2012

Indahnya Bercinta Selepas Kahwin [part2]

Assalamualaikum semua :)
genap sebulan sebagai pasangan kekasih dan suami isteri :)

Alhamdulillah, hari ini genaplah sebulan Niera bergelar seorang isteri kepada insan tercinta, Mohamad Safwan bin Abdul Wahab. Mestilah banyak kan cerita yang boleh di 'share' dengan semua. Ramai juga bertanya bila sambung part 2. Wah,ramai juga yang dah baca cerita kami di part 1 dan itu menjadi post yang tertinggi mendapat perhatian semua sepanjang Niera berblog. Alhamdulillah :)
Click [SINI] untuk baca cerita kami di part 1.
Click [SINI] untuk baca cerita kami di part 3.
Ada ramai yang bertanya,

"best ke kahwin?"
"tak susah ke kahwin time korang masih belajar?"
"tak cemburu ke bila suami nanti jauh?"

Macam-macam soalan yang ditanya kerana masing-masing suka untuk bertanya tentang pengalaman baru Niera ini. Alhamdulillah. Niera rasa lain bila dah bergelar isteri. Kini dah ada suami, dah ada mak ayah baru, dah ada keluarga baru, dan juga dah bergelar 'Mak Teh'. hehe :) Nak kata indahnya bercinta lepas kahwin ni adalah sebab kita dapat kenal terus sikap seseorang tersebut. Masa ini lah kita tahu yang si dia seorang yang bertanggungjawab atau bukan. Bila dah kahwin, setiap masalah kita adalah masalah bersama. Sama-sama senang, sama-sama susah. Niera rasa bahagia bila ada bahu untuk menangis, ada tangan untuk membantu, ada rasa yang boleh dikongsi. Itulah insan bergelar suami.

Cuma bila dah ada suami dan keluarga bertambah, kita sebagai isteri kena banyak belajar tentang kehidupan suami kita dari keluarganya. Kalau macam Niera, Niera jenis tak sarapan pagi, tapi suami sarapan pagi, jadi automatik Niera kena sediakan sarapan untuk sang suami. Itu antara contoh mudah. Corak sesebuah keluarga tak semua sama jadi kita kena banyakkan belajar dan sabar dalam mengenal suami. Cinta sebelum nikah tak seharum cinta setelah nikah. Kenapa? Kerana kebanyakannya tiada cinta sebelum nikah kerana makna cinta itu sendiri adalah buat yang halal bagi kita. Janji manis yang ditabur belum tentu sama dengan apa yang akan dilaksanakannya pada masa akan datang. Percayalah, cinta setelah nikah itu sangat indah walaupun dari situlah kita baru nak kenal pasangan kita.

Alhamdulillah,kedua2 belah keluarga makin rapat makin dekat. Kami bahagia melihat situasi ini. Kami bahagia melihat mereka juga bahagia. Semoga ikatan ini berkekalan sehingga ke syurgaNYA. InsyaALLAH. "Couple bukan jaminan, tunang bukan menghalalkan segalanya, nikah itu lebih baik."


Friday, 19 October 2012

Maafkanlah Kesalahanku

Melakukan kesilapan bukan satu kesilapan... tetapi mengulangi kesilapan yang sama itulah kesilapan sebenar.

Allah pun memaafkan kesilapan insan, mengapa kita tidak sudi memaafkan? Allah pun cinta kepada orang yang membetulkan kesilapannya, mengapa kita terus membencinya? 


Maafkan dirimu, dengan memberi peluang untuk diri sendiri membetulkan kesilapan.

Maafkan orang lain, dengan menerima hakikat, kesilapan adalah fitrah seorang insan.

-Ustaz Pahrol Mohamad Juoi-
 
“Wahai ‘Uqbah, mahukah engkau aku beritahu akhlak penghuni dunia dan akhirat yang paling mulia? Iaitu, menyambung silaturahim dengan orang yang memutuskannya, memberi kepada orang yang tidak mahu dan tidak pernah memberimu, memaafkan orang yang pernah menzalimi dan menganiayamu.”
(Hadis Riwayat Hakim)

Tuesday, 9 October 2012

wordless wednesday #46

sampaikan rindu ini padanya,ya ALLAH :')
semoga dia sentiasa di bawah jagaanMU ^^



Thursday, 4 October 2012

Review Follower ke 3535 !

Pada 13 September 2012, blog Aisyah Humaira' berjaya mencapai 3434 follower dan kini, kurang dari sebulan, Niera berjaya menangkap 3535 follower ! jom kita review blog si dia ^_^ btw, ini pertama kali niera masuk ke dunia blog beliau dan rasa "wah ! cantiknya :D" jom kita terjah dan follow beliau !


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
terima kasih tau !
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.

.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
TAHNIAH !
.
.
.
.
.
.
.




.

.
.



.

.
.
.
.
ANDA MENJADI FOLLOWER BERTUAH !
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.

.

"Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)."
[SURAH HUJURAT:13]

Wednesday, 3 October 2012

Terima Kasih Atas Doa Kalian Buat Niera dan Suami

Assalamualaikum :)
Terima kasih buat semua yang sudi hadir ke majlis perkahwinan niera dan suami tercinta. InsyaALLAH akan ada 1 entry khas gambar-gambar sekitar majlis bahagia kami. Entry kali ni,niera nak ucap terima kasih banyak-banyak sebab ramai yang bagi hadiah, kirim hadiah guna pos laju sebab tak datang, pas hadiah kat kawan yang datang sebagai wakil diri, ahhh, terharuu! Tak sangka dapat banyak hadiah dan majlis sangat meriah sebab ramai kawan-kawan yang datang. Hampir 400 kawan-kawan kami yang datang. Alhamdulillah :)
 antara hadiah yang dah diterjah oleh kami ^^

Kepada bloggers,terima kasih buat post untuk niera dan suami. Ada yang dah masuk gambar niera dan suami walapun niera blm lagi masukkan..hik3..jom kita terjah entry beliau-beliau yang berkenaan !

 ucapan dari RUMAISO' ZAKARIA


 
ucapan dari FAUZANA HAMDAN

ucapan dari SHARINA

ucapan dari AMALINA NADRI


ucapan dari LIYANA ZULKIFLI

Ada tak yang Niera terlepas pandang?Yang buat ucapan dalam blog tapi tak de diatas?inform ea nanti ^^
Terima Kasih kepada semua yang mendoakan kebahagiaan kami tak kisah la wish dekat blog, facebook,sms,kad dan segala jenis bentuk yang ada. Terima kasih ^^
Kami kini bahagia. Teramat bahagia. Teruskan berdoa untuk kami :)

“Diantara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antara kamu rasa kasih dan sayang". (Ar-Rum 21)

terlepas entry lepas?
klik [SINI] untuk tahu kisah kami
klik [SINI] untuk lihat gambar kami dating setelah nikah

Tuesday, 2 October 2012

Wordless Wednesday #45


Dating dengan kekasih hati memang sesuatu yang membahagiakan apatahlagi ianya adalah halal ^_^
2 Oktober 2012 | hari ke 4 setelah berkahwin

baca update yang lepas tentang kisah kami di [SINI]