Wednesday, 23 January 2013

Sunnah Rasulullah SAW

Salam Maulidur Rasul. Banyakkan berselawat keatas junjungan besar, Nabi Muhammad SAW. Kerana ganjarannya tidak terhingga nilainya. Niera cuba kongsikan sikit tentang sunnah Rasulullah. 
Pertama: Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua: Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga: Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu shubuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.


Keempat: Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima: Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam: Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh: Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga). – Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

#sekadar perkongsian sebagai tanda kasih dan peringatan untuk diri sendiri :')


14 000 Budak Comel:

Irwan Alessa Irwan Alessa said...

nice sharing niera :).. Kita tak pernah melihat Rasullah S.A.W.. Tetapi Rasullah tetap ingatkan kita dan memberi syafaat kepada kita kelak..

p/s : Salam Maulidurrasul niera :)

Zyra1121 Zyra1121 said...

nice sharing.. rindu Rasulullah :'(

>salam maulidurrasul :) <

Ekyn Yaacob Ekyn Yaacob said...

done following..jemputlah singgah :)

Anies Wahab Anies Wahab said...

Salam. kak, kita copy ea? Terima kasih.

Budak Kampung Budak Kampung said...

nice share

Nadia Johari Nadia Johari said...

salam maulidur rasul aisyah humaira..=)

||Sis aLeaSaRa|| ||Sis aLeaSaRa|| said...

Morning & Slm Maulidur Rasul 1434H.
Alhamdulillah kita semua msh bpeluang berselawat,juga menghayati sejarah perjuangan baginda.Smga setiap yg kita lakukan,mencontohi akhlak terpuji Rasulullah SAW ^^

Afiqah Alias Afiqah Alias said...

Ya Habiballah, Ya Rasulullah <3 Allahumma solli ‘ala sayyidina Muhammad :’D semoga kita menjadi penyambung gerak kerja dakwah Rasulullah saw. Moga diberi syafaat di’sana’ kelak :’)

Lyeen De Syifa Lyeen De Syifa said...

salam maulidur rasul niera..sama2 kita perbanyakkan selawat keatasnya..insyaallah..:D

sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa said...

SALAM MAULIDUR RASUL ♥

nabila biela nabila biela said...

salam maulidur rasul niera^^

Azwar Syuhada Azwar Syuhada said...

salam maulidur rasul kak Aisyah.. :)

Cik Wieda Cik Wieda said...

SALAM MAULIDUR RASUL kak niera :)

Leeza dayasari [santai leeza] Leeza dayasari [santai leeza] said...

macam dah tukar jew layout.. haaaa