Friday, 31 May 2013

Tips Mengelakkan Mulut Berbau

Kadang-kadang kita malu untuk berbicara dek kerana mulut atau nafas kita berbau. Jangan risau lagi kerana Niera bakal kongsikan dengan anda tips yang Niera jumpa dalam diari incik google. 
Tips Mengelakkan Mulut Berbau
  • Mengunyah setangkai bunga cengkih setiap hari
Niera pun tak tahu lah ngupenya macam mana tapi mungkin cara ini ramai yang tak berani cuba, tetapi jika sudah tidak tahan dengan bau mulut sendiri, apa kata cuba untuk kesenangan orang sekeliling :)
  • Kumuh dengan air garam.
Seperti yang sedia maklum, di dalam mulut terdapat banyak kuman yang membiak, dengan menggosok gigi hari-hari masih tidak mampu menyah bakteria secara total yang ada di dalam mulut. Oleh itu, apakata anda cuba tips ini, selepas makan, anda berkumuh dengan air yang dicampur dengan sedikit garam. Ulang 3x dan laksanakan seminggu 3x :)
  • Kunyah sedikit beras yang telah dibersihkan
Haaa, ni tips paling mudah. Tipulah kalau tak de beras kat rumah. Ni petua nenek moyang kita tau. Ambil beras yang telah dibasuh dan kunyah sehingga hancur didalam mulut. Kan senang? Selamat Mencuba ! :)





26 000 Budak Comel:

Dear KHY Dear KHY said...

ooo baru tahu

Hidayatul Afzam Hidayatul Afzam said...

Kena cuba ni. Hehe. :)

Azwar Syuhada Azwar Syuhada said...

nice tips.. :)

nur azian nur azian said...

thanks utk informasi :)

Cik Wieda Cik Wieda said...

info yg sgat berguna :)

Fienazzuki Fienazzuki said...

Sangat berguna. TQ!

Iqa Syafiqa Iqa Syafiqa said...

cengkih ????????? 0__o errr tak sgup ! hohohoh

Lyeen De Syifa Lyeen De Syifa said...

part kunyah cengkih tu kena fikir 10 kali sebelum nk buat..ahahha

Yana Zulkifli Yana Zulkifli said...

Memang tak lah nak gigit cengkih, tergigt pon dah tak sanggup -_-

combi combi said...

prefer kumur ngn aer garam..ahakssss

Kuazue Mohd Kuazue Mohd said...

as salam... cik azue datang vertandang...by the way..dtg ni nak menjemput tuan umah join my GA..meh la..semoga ukhwah berpanjangan..
http://kuazue.blogspot.com/2013/01/kome-nak-tak-my-2013-1-give-away.html?m=1

Aina Sofea Aina Sofea said...

Bagus tips ni :) Suka suka suka !! :3

potia casadelarossa potia casadelarossa said...

tis yg berguna... lepas ni kena kunyah bunnga cengkih lah yerk? klu kunyah rokok gudang garam tak leh ye? kat dalm tu pon ada bunga cengkih gak ekekek

Yasmin Aris Yasmin Aris said...

kite biase buat kumur ngan air garam je. hehe.
tp buat pon bkn sbb mulut berbau :P
buat utk hilangkn ulser yg cm mata ikan kat bibir tu. 2,3 ary cepat je hilang saket n sembuh ;) bleh putihkan gigi jugak ! :D

Leeza dayasari [santai leeza] Leeza dayasari [santai leeza] said...

thx u.. nice nice nice tips.

Nadia Johari Nadia Johari said...

gune air garam jele..yg lain mcm lain rsenyer..hehe

Afiqah Adzan Afiqah Adzan said...

Tips yang sangat berguna !

Puteri Afiqah Puteri Afiqah said...

nice tips :)

ros_reeza ros_reeza said...

yang kunyah beras tu, mak Ros selalu buat. petua awet muda jugak tu. hihi

ros_reeza ros_reeza said...

yang kunyah beras tu, mak Ros selalu buat. petua awet muda jugak tu. hihi

Afiqah Alias Afiqah Alias said...

hehe..dh ikut petua hilangkan bau mulut nie jgn x gosok gigi plak ea..gurau2..

fiza saiza fiza saiza said...

waahh...nice tips..Agak2..boleh pakai tips ni utk perokok tegar tak..

AZ Craft Creations AZ Craft Creations said...


Hai..sy ada menerima tempahan kraf felt pada harga yg sangat murah..

http://azcreations11.blogspot.com/

https://www.facebook.com/pages/AZ-Craft-Creations/109353639269048

Thanks.. =)

Cik Fie Cik Fie said...

nice tips ;)

Sheila Salim Sheila Salim said...

Assalamualaikum. thanks sharing petua. berguna sangat ni untuk semua orang. hehehe :)

Aizuddin Azmi Aizuddin Azmi said...

salam

tip yg no 2 tu sempoi.. hehe.. ;)

mohon kebenaran iklan sat kat sini..

Adakah SIMPANAN anda mencukupi?

Pendidikan ANAK anda
Simpanan untuk PERSARAAN
Simpanan untuk KES KECEMASAN
Modal untuk PERNIAGAAN
Mengerjakan HAJI & UMRAH
Pembiayaan PERUMAHAN/KENDERAAN

http://deenazmee.blogspot.com