Wednesday, 13 February 2013

Kesan Keputusan Peperiksaan Selepas Kahwin : Baik / Sebaliknya?


Alhamdulillah. result final exam niera dah keluar semalam. Kesan Keputusan Peperiksaan Selepas Kahwin : Baik / Sebaliknya? Rasa-rasa mana satu jawapannya? Sebelum nak ulas apa-apa, alhamdulillah, rezeki Allah. Niera dapat keputusan yang baik. Naik dari semester lepas. Alhamdulillah, sungguh tak sangka. Belajar pun agak main-main. Sempat lagi update blog segala bagai masa musim exam hari tu. Dan orang pertama yang tahu pasl result niera adalah semestinya buah hati pengarang jantung niera, Encik Abang Sayang. Lepas tu mak ayah then ada sorang dua kawan niera. Dapat tengok result, alhamdulillah, tiada ungkapan lain selain syukur pada Ilahi. Suami di mesir terus telefon, sebab niera cakap ada hal penting. hehe ;)

Niera : 
Abang, ada berita baik ni nak bagi tahu. Abang dapat teka tak, nak bagi tahu tentang apa? 
Suami : 
Ni mesti pasal result sayang ni kan? 
Niera : 
Hihihi. Haah. Alhamdulillah, sayang dapat 3.**  
Suami : 
Alhamdulillah. Tahniah sayang. Nak tahu tak kenapa dapat result macam tu? 
Niera : 
Hmm, ni mesti sebab ada doa dari mesir kan? 
Suami : 
Ni semua datang dari Allah dan juga berkat dariNYA. Kita dah kahwin, lagi berkat nak buat segala benda. Belajar pun salah satunya. Belajar dalam keadaan berkat. Suami isteri saling mendoakan.

Tu serba sikit la dialog niera dan suami yang dah diedit sikit la. Nanti korang rasa apa pulak kan. Ayat manja-manja, korang kena rasa sendiri. hik3. Tapi point yang niera nak bagi ialah, perkahwinan bukanlah penyekat untuk kita capai pointer yang tinggi atau baik. Jangan jadikan alasan perkahwinan tu boleh menjejaskan pelajaran. Tapi kena ingat, perkahwinan juga mengajar kita erti redha, sabar dan tabah. Terutama kalau kes macam niera ni, kahwin, belajar, jauh. Nikah pilihan terbaik ! Niera sudah, anda? hihi ;)

Ce baca ni jugak :
http://www.aisyahhumaira.com/2012/09/berkahwin-ketika-belajar-menjadi-masalah.html [post sebelum niera bergelar isteri]

42 000 Budak Comel:

mazni mazni said...

sweetnya kak niera, smoga berkekalan hingga ke jannah :)

'adawiyah 'adawiyah said...

Alhamdulillah, Tahniah kak Niera..Lepasni kalau tak main2 mesti bole dapat 4 pulak kan? hehe..

Sakinah Sakinah said...

tahniah kak niera :D

ct nyssa ct nyssa said...

comel je perbualan tu yea niera.. ^__^ alhamdulillah,, betul kata suami niera.. segala perancangan Allah adalah yg terbaik & berkat dariNya..
giliran akk lambat lg kot.. nak cpt mcm niera, ntah bila.. hehe ^__^

nabila biela nabila biela said...

wahhh..tahniah niera^^

Aimi Syafiqah Aimi Syafiqah said...

sweet. ape2 pun, tahniah yangg :)

CikZaniff CikZaniff said...

waa..tahniah niera..:)

izah :) izah :) said...

tahniah kak :)

Ibu Amirul Ibu Amirul said...

congrat Niara

Dunia Wilma Dunia Wilma said...

Tahniah Niera ^_^
Niera dah buktikan pada semua orang bahawa perkahwinan bukan la penghalang untuk mencapai kejayaan...

Rozita Rozita said...

tahniah dik...
itu keputusan selepas berkahwin.. lepas ada anak lak.. kwang..kwang..kwang..

hihi...akak bior ler anak2 beso dulu la..

Siti Anirah Azuri Siti Anirah Azuri said...

alahai sweetnya... ^_^ tahniah.. AA dapat biasa2 je.. tapi alhamdulillah, tak de yg kena repeat

Eimah Shahrir Eimah Shahrir said...

Comelnye...tahniah :)

nurul ezzatie zulkarnain nurul ezzatie zulkarnain said...

tahniah kak niera . semoga bahagia selalu . ;)

BaiYah BaiYah said...

Alhamdullillah..dan tahniah..urusan niera dipermudahkan..:)
Walaupun dah kawen tapi result gempak..sy pom ada kawan2 yang dah kawen dan ada anak dan pelajaran dieorang pom memang mantap..
Semoga terus diberi kejayaan..Amin

nanakimie nanakimie said...

alhamdulillah..so sweet:)

tahniah niera!

Yana Zulkifli Yana Zulkifli said...

Ermm.. berapa pun, tahnaih niera., semua tu usaha kita, dah byk dgr ceruta lepas kawin cemerlang kata org rezeki kawin :)

fatin aziz fatin aziz said...

tahniah niera..wah ni yang rasa nak kwen cepat2 ni. mana tau nanti sem depan dapat 4 flat kan...haha :P

Pena Islam Pena Islam said...

ada benarnya niera..lepas kahwin lagi mencurah rezeki.. :)
subhanallah..alhamdulilah..
smoga niera bhgia hgga ke akhirnya.

Yana Zulkifli Yana Zulkifli said...

Yana Tag niera http://dairihatiyana.blogspot.com/2013/02/segmen-doodle-princess-by-aisyahazirah.html

The ShomeL TwinZ The ShomeL TwinZ said...

tahniah :)

Lyeen De Syifa Lyeen De Syifa said...

so sweet..btul tu niera..semua lebih berkat...tahniah niera..:D

PeRdU cINta PeRdU cINta said...

Alhamdulillah..bila restu suami dan ibu bapa bersama kita,,maka besertanya adalah redha Allah..moga berjaya dunia,,cemerlang akhirat..ameen..

ejulz ejulz said...

Tahniah.. :)

najiah shaharain najiah shaharain said...

tahniah,niera!akk bangga:)

ciksengeh :D ciksengeh :D said...

apa-apa keadaan pun , kita kena pandai handle kan ? kena selalu mintak petolongan Dia :)

Sally Yatiey Sally Yatiey said...

Betul2 :) Lebih berkat.
Tahniah ye ^_^ hee

biela bell biela bell said...

alhamdulillah

elyna mirsada elyna mirsada said...

umm len org,len pendapat..jodoh ditangan Allah,tahniah dpt result bgus

Nurul Filzah Nurul Filzah said...

tahniah kak :)

Nur Syazana zanaSya Nur Syazana zanaSya said...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=508733385831922&set=a.492692330769361.107132.122900754415189&type=3&theater
like bleh?

aLia aLi aLia aLi said...

alolo . sweetnya . ingat lepas ni nak kawen lah kak . hekhek

A NOTE A NOTE said...

assalamualaikum ... betul , perkahwinan mmg bwk banyak barakah .

Cik Wieda Cik Wieda said...

alhamdullillah , tahniah kak niera !! kak niera dgan Encik Hubby sgt sweet :)
* saya suka , saya suka !!

Daydeng Ayyad Daydeng Ayyad said...

Wahhh~ Alhamdulillah . . Tahniah sis . . :)
**terasa gatal nak nikah cepat** ^^

Fienazzuki Fienazzuki said...

Tahniah!!!

kusyi kusyi said...

tahniahh kakkk!!! :)

kasih umair kasih umair said...

wahhh ! ! !

mabruk ! !!

in shaa allah berkat !

^_^... selepas ni angka 4 pulak

Nadia Johari Nadia Johari said...

tahniah..berkat akwin ni..hehe..

Noor Najwa Noor Najwa said...

sweet nye akak..sya rasa berkahwin semasa belajar bkn lah penghalang tpi pendorong..

C.T.K C.T.K said...

tahniah akk, nk kawen jugk..hihi

Cik Fie Cik Fie said...

tahniah kak :)