Tuesday, 5 February 2013

Review Novel #8 : Novel Kan Kukejar Cinta Kamu

Kembali dengan dunia review blog ! Kali ni blog yang ke 8 direview ! Juga novel yang telah lama niera baca dan memang super duper best ! Fauziah Ashaari, memang la best kan ! Jom niera kongsikan sinopsis novel ni. Nak tahu lebih-lebih silakan beli okay ! ;)
Sinopsis
Mereka bertemu ketika sama-sama belajar di luar negara. Dua tahun berkenalan mengukuhkan cinta mereka. Kerana cinta, mereka lupa segala sengketa keluarga. Kerana cinta, mereka lupa pesan papa dan abah mereka. Kerana cinta mereka berkahwin secara senyap sebelum tiga bulan kembalinya ke tanah air.

Sehari selepas berada di tanah air, Raiyan kemalangan hingga menyebabkan dia kehilangan identiti diri dan keliru sentiasa. Alma hilang arah. Papa pernah berpesan, " Jangan dekati keluarga Datuk Raqib (datuk Raiyan)."

Nek Bonda (nenek Raiyan) ada mengugut, "Sekali kau dekat dengan Raiyan, berkali-kali kau akan kecewa." Raiyan juga pernah berpesan, mereka mesti sama-sama hadapi halangan keluarga. Jika sendirian, boleh karam. Ada makna pesan suaminya. Rupanya, Nek Bonda ala-ala Hitler!

Alma atur strategi. Tanpa dedahkan statusnya sebagai isteri, (tapi Nek Bonda tahu statusnya) dia buru dan dekati Raiyan dalam senyap. Dia langgar perintah papanya dalam diam. Dia ingkar amaran Nek Bonda demi cinta dan rindunya. Jika terang-terangan menjatuhkan ego dan maruah papa. Jika berterus-terang, hidup keluarganya terancam. Dan, tak mustahil Raiyan yang keliru terus lari!

You ni cantik. Buat I tergoda selalu. Tapi sayang, macam-macam perangai, buat I tergolek, pening tau, - Raiyan

"Perkahwinan ni rupanya memang betul-betul kesilapan. I harap sngat bukan kesilapan." Itulah ayat Raiyan, kunci keyakinan Alma. Dia redah lagi onak dan duri demi mengembalikan bahagia dua tahun tiga bulan mereka bersama, bercinta dan berkahwin ketika di Ireland tanpa kelibat Delila, Huzail, Qistina, Zack, papa, abah dan Nek Bonda si Hitler.
Pangkat dan darjat bukan ukuran, dendam terindah adalah dengan sikap memaafkan.

6 000 Budak Comel:

Cik Rongoks Ika Cik Rongoks Ika said...

novel tu mmg best! ika penah baca. heeeee

Mrs Velentine Mrs Velentine said...

wah tak boleh tengok novellmau Mv jagi meroyan..haa

Cik Fie Cik Fie said...

best novel ni :)

nanakimie nanakimie said...

da lma xbaca novel,huhu...siap ada yg belum bukak plastik lg,heee..bila tah mood nak baca datang:)

Cik Wieda Cik Wieda said...

kawan saya ada . so , nak pinjam kt dia la :) nak baca jugak !!

sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa said...

wahwah2 niear mood berblog sambail bernovel ya..hehe..bgus2 dpt tingkatkan ilmu dlm penulisan dan sastera :)