Thursday, 28 February 2013

Segmen Pantas 2 Jam : Mencari 5 Yang Bertuah


SEGMEN TAMAT !

Segmen Pantas !
2.00 petang ---> 4.00 petang SAHAJA ! [2 Jam]
  • Cuma Perlu Follow Blog Niera dan Like Fanpage Niera yang ada dekat sidebar tu.
  • Tinggalkan link blog anda [tak perlu buat entry] dan nyatakan 3 kelebihan hari Jumaat.
  • Hadiah : Topup RM5 X 5 pemenang
Pemilihan pemenang berdasarkan 3T :
  • Terpantas
  • Tepat 
  • Teliti
Jom ! Sambil berblog sambil tambah ilmu. :)
  • Pemenang diumumkan jam 5.00 petang.
  • Pemenang hanya dibenarkan menuntut hadiah sebelum jam 6.30 petang. Pm niera di fanpage dan bagi tahu link blog dan nombor fon beserta nyatakan samada maxis/celcom/digi
  • Dapat topup sebelum jam 7.00 malam [insyaALLAH cepat sebab niera sendiri yang jual topup]
Nama pun segmen pantas, semuanya pasti pantas. Yang lambat bagi details bila menang, niera automatik tukar pemenang. Sila Alert !

84 000 Budak Comel:

Dear KHY Dear KHY said...

http://dearsuperduperstar.blogspot.com/

Lyeen De Syifa Lyeen De Syifa said...

http://dewisyifaindehouse.blogspot.com

3 kelebihan hari jumaat

1) berlakunya hari qiamat
2) nabi adam diciptakan
3) penghulu segala hari

Eyqa Hasnan Eyqa Hasnan said...

http://eyqahasnan.blogspot.com/

3 kelebihan :

- Berlakunya hari kiamat .
- Nabi Adam diciptakan dan dia juga disingkirkan dari syurga .
- Selamat dari fitnah kubur bagi yang mati pada hari Jumaat .

Dear KHY Dear KHY said...

1.penhulu segala hari
2.hari nabi adam alaihissalam dijadikan dan hari wafatnya nabi adam&s=disingkirakna dari syurga
3.makbulnya doa di antara dua khutbah.

Aimi Rahim Aimi Rahim said...

http://everybloghavetheirownstory.blogspot.com/
merupakan penghulu segala hari
merupakan hari yang akan berlaku kiamat
merupakan hari dimana adam dan hawa dipertemukan

maryaya dimple maryaya dimple said...

assalamualaikum , saya join ye kak niera :)
http://kitaberbezahati.blogspot.com/2013/02/segmen-pantas-2-jam-mencari-5-bertuah-54.html

Sakinah Sakinah said...

sakinah nak join pon xblh sbb sakinah xde handphone BTW good luck :D

dieba khairuddin dieba khairuddin said...

assalamualaikum...join boleh??

http://diebadhie.blogspot.com/2013/02/segmen-pantas-2-jam-mencari-5-yang.html

Love and Colourful life Love and Colourful life said...

http://love andcolourfullife.blogspot.com

kelebihan hari jumaat :

1. penghulu segala hari
2. makbulnya doa antara dua khutbah
3. hari nabi adam diciptakan dan disingkirkan dari syurga
4. terjadinya hari kiamat
5. Malaikat turuun ke bumi

Aimi Rahim Aimi Rahim said...

http://everybloghavetheirownstory.blogspot.com/
Selamat Dari Fitnah Kubur Bagi Yang Mati Pada Hari Jumaat
Nabi Adam Diciptakan Dan Juga Disingkirkan Dari Syurga
Penghulu Segala Hari.

NUR HAFIZAH NUR HAFIZAH said...

http://anisforeveralone.blogspot.com/

3 kelebihan hari jumaat :

1. Penghulu Segala Hari.

2.Kebaikan Dengan Memotong Kuku.

3. Selamat dari Fitnah kubur bagi yang mati pda hari jumaat :)

Farisya Anastasyia Farisya Anastasyia said...

assalamualaikum .join yer ^.^

http://farisyaaanastasyia.blogspot.com

3kelebihan hari jumaat :)
1. Berlakunya Hari Qiamat.
Dalam suatu hadis riwayat Muslim, RasuluLlah SAW ada menyebut bahawa:


“Pada hari Jumaat juga qiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”

Dalam hadis lain, RasuluLlah SAW bersabda yang bermaksud :

“Hari Yang Dijanjikan ialah Hari Qiamat. Hari Yang Disaksikan ialah Hari Arafah, dan Hari Yang Menyaksikan ialah Hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.”

2. Nabi Adam Diciptakan Dan Baginda Juga Disingkirkan Dari Syurga.
Hari ini nabi Adam a.s diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga. Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:

“Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”

3. Penghulu Segala Hari.
Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana Islam meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain. Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).” Terdapat banyak kebaikan dan kelebihan pada hari ini termasuklah Solat Jum’aat.

Love and Colourful life Love and Colourful life said...

http://loveandcolourfullifeblog.blogspot.com

kelebihan hari jumaat.
1. penghulu segala hari
2.berlakunya hari kiamat
3. hari nabi adam diciptakan dan disingkirkan dari syurga.

diebaa diebaa said...

Assalamualaikum . Join http://captaindybo.blogspot.com/
Tiga kelebihan hari jumaat ialah
1. Dapat pahala jika memotong kuku pada hari jumaat dan disembuhkan dari penyakit.
2. Nabi adam diciptakan oleh Allah pada hari jumaat.
3.Sesiapa yang membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, dia akan disinari cahaya di antara dua Jumaat.

Sofea Riena Sofea Riena said...

Assalamualaikum kak Niera , saya join :')

kelebihan hari jumaat .

- Al-Quran diturunkan bermula Hari Jumaat .

- Nabi Adam dijadikan pada Hari Jumaat .

- Hari Jumaat ialah penghulu segala hari .

- Allah mematikan Nabi Adam pada Hari Jumaat .

- Hari Kiamat juga berlaku pada Hari Jumaat .

link blog : http://blogrinala.blogspot.com/

Aiman Aziz Aiman Aziz said...

Www.aimancool.com

- hari penghulu hari
- hari Kiamat yg akan berlaku
- hari Nabi Adam dicipta

cikmeezo cikmeezo said...

http://aso-kun.blogspot.com/

3kelebihan hari Jumaat adalah :

1)Penghulu segala hari.

2)Jumaat adalah hari yang penuh Barakah.

3)Banyak amalan sunat yang boleh dilakukan untuk mendapat pahala berganda contohnya baca Surah Al-Kahfi

Afiqah Alias Afiqah Alias said...

http://afiqah-alias.blogspot.com

Kelebihan hari jumaat :
1. Penghulu segala hari
2. Adanya solat jumaat
3. Hari akan berlakunya Hari Qiamat.

dieba khairuddin dieba khairuddin said...

oke baru perasan ta perlu buad entry...nampak ta ketiadk elertan dengan syarat2 nya..hahahahha....sokay lhaa.....

http://diebadhie.blogspot.com/

3 kelebihan :
1. hari jumaaat terdapat solat jumaat bagi kaum adam yg tiada pada hari lain.
2. yg DK tau sesiapa yg meninggal pada hari jumaat akan ditempatkan di syurga..INSYAALLAH
3. hari yang begitu mulia untuk umat islam :)

:: ta harapa akan menang pun sebab takod ta sempat check pengumuman untuk menang....good luck :)

Nurul Aini Nurul Aini said...

http://www.ainizakaria.my

1.Penghulu segala hari
2.Allah ciptakan Nabi Adam
3. Allah mematikan Nabi Adam

~::Chenta::~ ~::Chenta::~ said...

menarik ...
mcmn nak like fanpage ??...
Chenta tak fan page xcess la :(

Sakinah Sakinah said...

kak, sakinah nak join la.. hihi kalau menang sakinah nak bg top up tu kat kwn sakinah :) http://norossakinah.blogspot.com
1. Makbulnya doa di antara dua khutbah.
2.Kebaikan dengan memotong kuku.
3. Selamat dari fitnah kubur bagi yang mati pada hari Jumaat.

ct nyssa ct nyssa said...

Salam niera.. akak join ^__^

http://catatannotakehidupan.blogspot.com/

kelebihan hari Jumaat..

1. Makbulnya doa di antara dua khutbah.
(Hadith Rasulullah: "Pada hari Jumaat ada satu saat yg bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan." )


2. Nabi adam diciptakan dan baginda juga disingkirkan dari Syurga.
(Rasulullah bersabda: " Sebaik-baik hari yg terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga." )


3. Selamat dari fitnah kubur bagi yang mati pada hari Jumaat.
(menurut Rasulullah : "Tidak seorang muslim yg mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah drpd fitnah kubur." )

Eyma su Eyma su said...

saya nak..boleh tak ..tapi belum pukul 2..hmm(^_^)

nie url blog:
http://eymasushoppe.blogspot.com/

سيتي زاريث صافيه سيتي زاريث صافيه said...

http://ceritaakulahh.blogspot.com/

3 kelebihan hari jumaat:
1. Penghulu segala hari
2. Makbulnya doa di antara 2 khutbah
3. Berlakunya hari Qiamat

tq :)

Cik Atynn Cik Atynn said...

sy join :)

http://atinbiah.blogspot.com

1. Rasulullah s.a.w bersabda, "Pada hari Jumaat terdapat satu waktu, tidaklah seorang hamba Muslim memohon sesuatu kepada Allah melainkan Allah akan mengabulkannya. Carilah ia di akhir waktu selepas asar.” (HR Abu Daud)

2. Rasulullah s.a.w bersabda, "Tidaklah seseorang Muslim itu meninggal dunia pada hari jumaat atau pada malam Jumaat melainkan Allah menyelamatkannya dari fitnah kubur (soalan di dalam kubur). (HR At-Tirmizi)

3. Rasulullah s.a.w bersabda, "Solat lima waktu, Jumaat ke Jumaat dan Ramadhan ke Ramadhan, semuanya adalah penghapus dosa-dosa di antara kedua-duanya selagi mana dijauhi dosa-dosa besar.” (HR Muslim)

stifa zara stifa zara said...

nak join. :)
ni link blog
http://officiallystifazarajournalandlife.blogspot.com/
3 kelebihan hari jumaat ialah:
1.Hari berlakunya kiamat.
2.Penghulu Segala Hari.
3.Makbulnya Doa Di Antara Dua Khutbah.

Anis Zainudin Anis Zainudin said...

http://miszfarahanis.blogspot.com
kelebihan hari jumaat :
1.penghulu segala hari
2.selamat dari fitnah kubur bagi yang meninggal dunia pada hari jumaat
3.termakbulnya doa diantara dua khutbah

Nurul Sufiana Nurul Sufiana said...

sufiana join
harap-harap betolla..hihi

1.penghulu segala hari.
2.hari ketentuan umat islam.
3.tanda kebesaran ilahi..

(3 kelebihan hari jumaat)

http://doodlemerah92.blogspot.com

Husna Humairah Husna Humairah said...

follow & like dah lama.

link blog - http://milikhusnahumairah.blogspot.com/

3 kelebihan hari Jumaat -
1) Penghulu segala hari.
2) Ada satu saat dalam hari Jumaat dimana saat itu merupakan waktu mustajab doa. kita taktahu saat itu, jadi perlulah berdoa setiap saat pada hari Jumaat.
3) Orang yang meninggal hari Jumaat akan terselamat dari fitnah / azab kubur.

Assalamualaikum ! :)

Nursyahira Ishak Nursyahira Ishak said...

join . http://lifeisdedicatedforhim.blogspot.com
3 kelebihan hari jumaat
1. berlakunya hari kiamat
2. Nabi Adam diciptakan dan baginda juga disingkirkan dari syurga
3.Makbulnya doa di antara dua khutbah .
4. Selamat dari fitnah kubur bagi yang mati hari jumaat :)

YaNg AyEsHa YaNg AyEsHa said...

1. Selamat dari fitnah kubur bagi yang meninggal pada hari Jumaat

2. Sunat memotong kuku mengikut sunnah Rasulullah

3. Dimakbulkan doa ketika antara dua khutbah

http://purplestarz89.blogspot.com/

NurulMirotic[NSHS] NurulMirotic[NSHS] said...

Assalamualaikum dan Salam Jumaat ^^

Saya dah follow dan like fan page saudari Niera ^^

Kelebihan Hari Jumaat ialah : Penghulu kepada sekalian hari , hari yang dijanjikan kiamat akan berlaku , hari yang penuh keberkatan , Nabi Adam diciptakan , dan selamat dari fitnah kubur kepada sesiapa yang meninggal pada hari Jumaat . Itu saja ^_^

umi umi said...

join.

http://truebrotherh00d.blogspot.com/

3 kelebihan hari jumaat:

1. Selamat Dari Fitnah Kubur Bagi Yang Mati Pada Hari Jumaat.

2. Makbulnya Doa Di Antara Dua Khutbah.

3. Islam meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain.

:: Mrs.Eady :: :: Mrs.Eady :: said...

nice one!~

Sally Yatiey Sally Yatiey said...

http://sallyyatiey.blogspot.com/

Kelebihan hari jumaat:
1. Berlakunya hari Qiamat.
2. Nabi Adam Diciptakan , dan hari ini jugalah beliau diturunkan drpd syurga .
3. Penghulu segala hari.

Miss Ary ✿ Miss Ary ✿ said...

http://aressazman.blogspot.com/

join..

antara kelebihan hari jumaat : penghulu segala hari, doa dimakbulkan, hari yg penuh keberkatan, serta akan terjadinya hari kiamat =)

Munirah Ezzaty Munirah Ezzaty said...

http://mun-rah.blogspot.com/2013/03/segmen-pantas-2jam.html

Hidayatul Afzam Hidayatul Afzam said...

http://princess1405.blogspot.com


kelebihan hari jumaat:
1) Allah ciptakan Adam ,
2) Allah turunkan Nabi Adam ke bumi,
3) Allah mematikan Nabi Adam,

Fatini Adlina Fatini Adlina said...

1.Penghulu segala hari.

Dalam suatu hadis Nabi s.a.w. yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat di namakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”

Pada hari ini, ganjarannya lebih sedikit berbanding dengan hari-hari lain jadi banyakkanlah ibadat pada hari ini :)

2. Nabi Adam diciptakan dan dia juga disingkirkan dari Syurga.

Hari Jumaat memang istimewa. Hari ini nabi Adam a.s. diciptakan, dan hari ini jugalah baginda diturunkan daripada Syurga. Kalau tidak diturunkan nabi Adam, tidak wujud kita pada hari ini..

3. Hari berlakunya kiamat >.<

http://tinyinwonderland.blogspot.com/


✿ Hasnie Adda ✿ ✿ Hasnie Adda ✿ said...

join degan pantas . hehe

http://dearbelog.blogspot.com/2013/03/segmen-pantas-2-jam.html

I am syerahh I am syerahh said...

*Makbulnya Doa Di Antara Dua Khutbah
*Kebaikan Dengan Memotong Kuku
*Selamat Dari Fitnah Kubur Bagi Yang Mati Pada Hari Jumaat


http://mylifemystoriesmyrules.blogspot.com/

KD KD said...

KD join.

http://akugadisbiasa.blogspot.com

3 kelebihan hari jumaat.

1.Penghulu segala hari.
2.Makbulnya Doa Di Antara Dua Khutbah.
3.Sunat potong kuku.

Busyra Bt Takiyudin Busyra Bt Takiyudin said...

busyra join..

busyratakiyudin.blogspot.com

dah lama follow n like . :)

1.Berlakunya Hari Qiamat.
2.Nabi Adam Diciptakan Dan Baginda Juga Disingkirkan Dari Syurga.
3.Penghulu Segala Hari.

Naz Ieqa Naz Ieqa said...

join..
http://nazwww.blogspot.com/

*Hari jumaat ialah penghulu segala hari.
~Kelebihan hari jumaat~
1)Hari dimana Nabi Adam diciptakan,diturunkan ke bumi dan dimatikan.
2)Hari dimana akan terjadinya hari kiamat.Dimana semua makhluk diats muka bumi ini bersujud memohon belas kasihan dari-NYA pada hari itu.
3)makbulnya doa di antara dua khutbah.

Renungan hari yang indah ini..
"Iman itu sebahagiannya ialah SABAR dan sebahagiannya ialah SYUKUR..."
~Imam Ghazali (Ihya' Ulumuddin)~

Seneorita Baharin Seneorita Baharin said...

http://seneoritabaharin.blogspot.com
3 kelebihan jumaat ialah:
1. Hari berlakunya Kiamat
2.Penghulu Segala Hari
3.Selamat Dari Fitnah Kubur Bagi Yang Mati Pada Hari Jumaat.
:)

Eyma su Eyma su said...

saya hantar entri..hehe..tdi ad masalh teknikal..hehe..(^_^)
http://eymasushoppe.blogspot.com/2013/03/segmen-pantas-2-jam-mencari-5-yang.html

maria firdz maria firdz said...

Dua2 syarat tu dah lama di penuh... Cuma nak jwb soalan cikgu niera... Kelebihan hari jumaat...
1. Penghulu segala hari
2. Hari yang penuh keberkatan...
3. Hari di mana Allah makbulkan doa... Permintaan kita mudah dimakbulkan Allah dihari Jumaat...
4. Amalan baik berlipat ganda pahalanya...
5. Hari yg perlu disyukuri kerana kiamat msih belum berlaku... Sebab kiamat hari jumaat......
http://myfirdz-trulylove.blogspot.com

wana wazm wana wazm said...

link blog : http://coretangirlblog.blogspot.com/
kelebihan hari jumaat :
1. Berlakunya Hari Qiamat.
Dalam suatu hadis riwayat Muslim, RasuluLlah SAW ada menyebut bahawa:


“Pada hari Jumaat juga qiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”

Dalam hadis lain, RasuluLlah SAW bersabda yang bermaksud :

“Hari Yang Dijanjikan ialah Hari Qiamat. Hari Yang Disaksikan ialah Hari Arafah, dan Hari Yang Menyaksikan ialah Hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.”

2. Nabi Adam Diciptakan Dan Baginda Juga Disingkirkan Dari Syurga.
Hari ini nabi Adam a.s diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga. Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:

“Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”

3. Penghulu Segala Hari.
Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana Islam meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain. Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).” Terdapat banyak kebaikan dan kelebihan pada hari ini termasuklah Solat Jum’aat.

Ecah Shaimi Ecah Shaimi said...

Ecah joined!

3 kelebihan hari jumaat:
1.Penghulu segala hari.
2.Kebaikan memotong kuku
3.Makbulnya doa di antara 2 khutbah.

~::Chenta::~ ~::Chenta::~ said...

NIera .. Chenta xda fanpage .. :(

Intan Wandalaara Intan Wandalaara said...

hi join awak :)

1. penghulu segala hari
2. berlaku hari kiamat
3. nabi adam diciptakan pada hari jummaat

tq. happy bw :)

NurulMirotic[NSHS] NurulMirotic[NSHS] said...

Join

http://nshsmirotic-bouncet.blogspot.com/2013/03/segmen-pantas-2-jam-mencari-5-yang.html

WanitaMustanir WanitaMustanir said...

Jioned.

3 kelebihan hari Jumaat

1. Berlakunya Hari Qiamat.

“Pada hari Jumaat juga qiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”

2. Penghulu Segala Hari.

Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”

3. Nabi Adam Diciptakan Dan Baginda Juga Disingkirkan Dari Syurga.

“Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”

Link blog:

http://www.wanitamustanir.com

zulaika zulkifly zulaika zulkifly said...

join
http://kecikyangkepoh95.blogspot.com/2013/02/segmen-pantas-2-jam-mencari-5-yang.html

Adam Faiz Adam Faiz said...

http://sibodohjangankacau.blogspot.com/
Kelebihan solat Jumaat
1. Hari yang dijadikan Adam ‘alaihissalam dan
2. Baginda diturunkan daripada Syurga ke muka bumi, dan
3. Pada hari itu juga wafatnya Adam ‘alaihissalam, dan

Ieyzartd Syahieyr Ieyzartd Syahieyr said...

sedikit perkongsian utk hari jumaat ini..
http://www.ieyzartdsyahieyr92.my/2011/10/tazkirah-jumaat.html

kelebihan jumaat
- penghulu segala hari
-Nabi Adam Diciptakan Dan Baginda Juga Disingkirkan Dari Syurga
- Kebaikan Dengan Memotong Kuku.
- ada khutbah dimana jika berdoa antara dua khutbah itu dimakbulkan
- berlakunya kiamat

♥EKaH TiQToQq♥ ♥EKaH TiQToQq♥ said...

Join
http://coretanekahatiqkah.blogspot.com/

3 kelebihan HARI JUMAAT ialah
~Allah ciptakan Adam
~Allah turunkan Nabi Adam ke bumi
~Allah mematikan Nabi Adam
~Pada hari itu juga ada satu saat yang tidak ada seorang hamba pun yang memohon sesuatu, kecuali Allah akan perkenankan permohonannya, selagi ia tidak meminta sesuatu yang haram
~Pada hari itu juga akan terjadinya hari kiamat. Tidak ada satu malaikat pun, sekalipun yang amat dekat kedudukannya di sisi Allah, langit, bumi, angin, gunung, juga lautan, melainkan kesemuanya memohon belas kasihan pada hari tersebut.

aisyah humaira' aisyah humaira' said...

@~::Chenta::~ it is okay if you dont have fb. just join ;)

itu Akhil itu Akhil said...

Nak join hehe^_^

kelebihan hari jumaat:
1. selamat dr fitnah kubur bg yg mati pada hari jumaat.
2. Nabi Adam A.S diciptakan dan baginda juga disingkirkan dari syurga.
3. Penghulu segala hari.

http://www.duniabawahtempurung.my/

NuRuL AtiQAh NuRuL AtiQAh said...

Assalamualaikum , atiqah join :)
www.girlbloggie.blogspot.com
Terima kasih :)

✸Maizatul Nurirwane Idr✸ ✸Maizatul Nurirwane Idr✸ said...

http://softness-self.blogspot.com/

1. Berlakunya Hari Qiamat.
2. Nabi Adam Diciptakan Dan Baginda Juga Disingkirkan Dari Syurga.
3. Penghulu Segala Hari.

Wane join :D

NuRuL AtiQAh NuRuL AtiQAh said...

3 kelebihan hari jumaat ialah :

1)Allah ciptakan Adam
2)Allah turunkan Nabi Adam ke Bumi
3)Pada hari itu juga ada satu saat yang tidak ada seorang hamba pun yang memohon sesuatu, kecuali Allah akan perkenankan permohonannya, selagi ia tidak meminta sesuatu yang haram.

Dari : www.girlbloggie.blogspot.com

✿ Hasnie Adda ✿ ✿ Hasnie Adda ✿ said...

KAK NIERA . td silap laa . hehe

http://dearbelog.blogspot.com/2013/03/segmen-pantas-2-jam.html

Mohamad Khairil Mohamad Khairil said...

http://diarijejakahangat1.blogspot.com/


1.Berlakunya hari qiamat.
2.Nabi adam & hawa disingkirkan dari syurga.
3.Selamat dari fitnah kubur bagi org yg mati pada hari jumaat.

Nurul Sufiana Nurul Sufiana said...

ini link segmen yang betol :) saja nak letak

http://doodlemerah92.blogspot.com/2013/02/segmen-pantas-2-jammencari-5-yang.html

Nur Amiela Nur Amiela said...

http://talkativepositive.blogspot.com/

3 kelebihan Hari Jumaat :
1 - Hari yang akan berlakunya kiamat .
2 - Penghulu segala hari .
3 - Hari paling mustajab untuk berdoa .

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ ◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

done

http://dyshasahhir.blogspot.com/



1. Berlakunya Hari Qiamat.
2. Nabi Adam Diciptakan Dan Baginda Juga Disingkirkan Dari Syurga.
4. Selamat Dari Fitnah Kubur Bagi Yang Mati Pada Hari Jumaat.
6. Makbulnya Doa Di Antara Dua Khutbah.

Nasir Bravo Nasir Bravo said...

http://hakaluka.blogspot.com

3 kelebihan Hari Jumaat
1. Penghulu Segala Hari.
Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana Islam meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain. Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).” Terdapat banyak kebaikan dan kelebihan pada hari ini termasuklah Solat Jum’aat.

2. Selamat Dari Fitnah Kubur Bagi Yang Mati Pada Hari Jumaat.
Menurut Rasulullah SAW:

“Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah daripada fitnah kubur.”

3. Kebaikan Dengan Memotong Kuku.
Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”

Aqilah Qilala Aqilah Qilala said...

nak joinnnnnn :D

3 klebihan hari jumaat :

penghulu segala hari / kebaikan dengan memotong kuku / doa dimakbulkan

nak kena bgtau no fon keh?

http://happylifeqila.blogspot.com/

Leods Leods said...

http://walkstatic.blogspot.com/2013/03/segmen-pantaspantaslah-sangat.html

join ye...:)

SyazwanaMohamad SyazwanaMohamad said...

cik wana nak join ..


3kelebihan hari jumaat :)

1. hari jumaat adalah penghulu segala hari,di hari jumaat.. umat islam terutamanya kaum adam wajib menunaikan solat jumaat yang xternilai ganjarannya.

2. pd hari jumaat juga merupakan hari mungkin berlakunya kiamat..so..selalulah engat kpd Allah...agar tidak sia2 kehidupan kita.


3. Bagi org2 yang beriman..yang sentiasa berdoa...akan dimakbulkan doa2 mereka pd hari jumaat ...


link blog : http://syazrim.blogspot.com/

sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa said...

gud luck..

kasya syiera kasya syiera said...

join :D

http://thekipaslipaslups.blogspot.com/


1.Nabi Adam Diciptakan Dan Baginda Juga Disingkirkan Dari Syurga.
2.Penghulu Segala Hari.
3.Kebaikan Dengan Memotong Kuku.

^^eKaTiKaH^^ ^^eKaTiKaH^^ said...

3 kelebihan hari jumaat:
hari jumaat ialah penghulu segala hari, Nabi Adam diciptakan dan baginda juga disingkirkan dari syurga dan makbulnya doa di antara dua khutbah.

dah lame follow and like page kak Niera :)

Strawberriy COKLAT :) Strawberriy COKLAT :) said...

Nurul nak join...

3 Kelebihan hari Jumaat:

1) Doa dimakbulkan..

2) Makbulnya doa di antara 2 khutbah

3)Mendaapt pahala bila memotong kuku..

4) Akan terhindar dripada fitnah Dajjal apabila membaca surah al Kahfi sama ada membaca 10 ayat terawal @ terakhir.... Dijadikan NUR dari bwah kaki hingga ke langit jikalau membaca seluruh ayat surah al Kahfi.....


BLOG: http://strawberriycoklat.blogspot.com/

NurulMirotic[NSHS] NurulMirotic[NSHS] said...

http://nshsmirotic-bouncet.blogspot.com/2013/03/segmen-pantas-2-jam-mencari-5-yang.html

lina lilo lina lilo said...

http://luvlina.blogspot.com/

penghulu segala hari
banyak amalan sunat hari jumaat
hari kebesaran orang islam

Cik Fie Cik Fie said...

www.cikfie.com

KELEBIHAN HARI JUMAAT

= Allah ciptakan Adam
= Allah turunkan Nabi Adam ke Bumi
= Allah mematikan Nabi Adam

kisah kami kisah kami said...

join..:)

http://belogkisahkami.blogspot.com/

1. Berlakunya Hari Qiamat.
2. Nabi Adam Diciptakan Dan Baginda Juga Disingkirkan Dari Syurga.
3. Penghulu Segala Hari.

Meera Ishak Meera Ishak said...

meera join^^
meeraishak.blogspot.com
3 kelebihan hari jumaat :
1. penghulu segala hari
2. Allah menurunkan berkat dan rahmat kepada hambanya.
3. hari Nabi Adam dijadikan dan wafat.

maria firdz maria firdz said...

Kebanyakkan jwpan mcm copy paste je kan... Hehe.. Lau ustazah dh mrh ni.. Hehe... Tapi semua jwpn betulkan...

Saadah Baek Saadah Baek said...

http://saadah97.blogspot.com
tiga kelebihan hari jumaat :)
penghulu segala hari
tempat nabi adam diturunkan ke dunia
berlakunya hari kiamat

insyaAllah semua btol :)

Saidatul_Qifayah Saidatul_Qifayah said...

1. Berlakunya Hari Qiamat.
Dalam suatu hadis riwayat Muslim, RasuluLlah SAW ada menyebut bahawa:


“Pada hari Jumaat juga qiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”

Dalam hadis lain, RasuluLlah SAW bersabda yang bermaksud :

“Hari Yang Dijanjikan ialah Hari Qiamat. Hari Yang Disaksikan ialah Hari Arafah, dan Hari Yang Menyaksikan ialah Hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.”

2. Nabi Adam Diciptakan Dan Baginda Juga Disingkirkan Dari Syurga.
Hari ini nabi Adam a.s diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga. Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:

“Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”

3. Penghulu Segala Hari.
Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana Islam meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain. Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).” Terdapat banyak kebaikan dan kelebihan pada hari ini termasuklah Solat Jum’aat.

4. Selamat Dari Fitnah Kubur Bagi Yang Mati Pada Hari Jumaat.
Menurut Rasulullah SAW:

“Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah daripada fitnah kubur.”

5. Kebaikan Dengan Memotong Kuku.
Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”

6. Makbulnya Doa Di Antara Dua Khutbah.

“Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba mukmin apabila meminta (berdoa) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan doanya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” (Hadis riwayat Tirmizi).

Berdasarkan hadith Rasulullah SAW daripada Abu Hurairah yang bermaksud:

“Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.”

Dan RasuluLlah SAW menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.

Abi Burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa RasuluLlah SAW pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan. Hadith Rasulullah SAW daripada Jabar r.a pula mengatakan ianya adalah pada hari Juma’at, akhir waktu Asar. (Riwayat Abu Daud, An Nasa’iy dan Al Haakim)

Sabda Rasulullah SAW lagi :

“Solat lima waktu (sehari semalam) dan jumaat hingga jumaat merupakan penebus-penebus dosa (ketika itu) selama tidak dikerjakan dosa-dosa besar” (Riwayat Muslim)


www.monologseoranghamba.com