Tuesday, 5 February 2013

Tips Tingkatkan Follower

Ramai yang dah buat macam-macam tips, namun masih ada yang bertanya, apa tips nak tambah follower. Dulu teringin jugak nak share, tapi asyik tertunda je. so, kini niera share kan. tapi ni ikut pendapat sesuka rasa Niera la. :)
  1. Ada widget follower
Ini sangat-sangat penting sebab kadang-kadang orang nak malas follow kita kalau tak de widget follower. Tambah pulak, button follow tu tersembunyi. Aduiii, nak kena cari pulak. Terus tanpa segan silu akan terus tekan button X. 

  1. Blog tak berat
Selalu timbang blog supaya tak berat, Tak yah la tambah-tambah aksesori yang boleh beratkan blog. Biar simple tapi padat :)
  • Join group-group blogger di facebook
Buat apa nak join? Supaya korang senang nak ping entry dan bertukar-tukar follower sesama ahli group. Ni antara paling tips paling berkesan la. Tak tahu nak join? Klik [sini] dan anda akan jumpa lebih 100 group blogger dalam facebook, klik dan request nak join group tu :)
  • Join segmen/giveaway/contest blogger
Jangan malu, jangan segan. join je semua yang korang rasa best, menang tak menang tu belakang kira. Yang penting pasti akan terlekat paling sikit sorang dua follower. okay la tu kan? Tipu la kata kalau dalam sehari tu tak boleh dapat 1 follower. kalau tak dapat tu maknanya korang malas la tu. Nak follower tapi malas, ape cer?
  • Buat tajuk entry menarik
Kalau tajuk entry korang gempak, pasti ada yang terjah, Jangan tajuk je gempak tapi isi kosong. Cari bahan menarik untuk buat entry okay ;) Yang penting tak menyinggung mana-mana pihak.
  • Wujudkan cbox
Ini penting untuk kita beramah mesra dengan blogger lain. Kadang-kadang senang orang nak tinggalkan pesanan kat kita. Mana tau blog kita masuk majalah ke, then tiba2 ada orang infom kat cbox, kan untung? hmmm, bertuahnya kalau blog masuk majalah.
  • Ping Entry
Sign up dekat mana-mana yang boleh ping entry. Contohnya korang boleh ping dekat guablog.com, busuk.org dan macam-macam la. Tengok kat sidebar niera.
  • Buang word verifications untuk komen
Cari tutorial untuk buang benda tu ea, sebab kadang-kadang orang malas nak komen kalau ada benda tu. Bayangkan, kita dah komen panjang-panjang, kemudian ada benda tu, kalau betul tak pe, kalau salah mulalah buat muka seposen. Senangkan cerita terus tak yah komen. Korang jugak yang rugi.
  • Tulisan di blog
Orang takkan baca kalau korang buat tulisan mengada-ngada, contohnya 'dye jeles at aq lettew' alaaa, sebenarnya tak reti nak buat tapi korang faham-faham sendiri la, huruf yang banyak sangat huruf w. Kadang-kadang singkatan korang tu langsung tergeliat lidah nak baca. terus kirim salam la orang nak baca. Pemilihan fonts pun penting. pilih fonts yang mudah dan jelas orang nak baca.


  • Rajin blogwalking/komen di blog orang
Ni paling susah niera nak buat akibat line yang tak berapa nak betul, jarang la niera buat, sorry sangat-sangat. tapi ini juga tips yang berkesan sbb niera bukan tak pernah buat, lepas je bogwalking, kita juga akan dapat feedback yang baik :)

  • Pemilihan lagu
Ada yang suka ada yang tak suka. Ada yang nak niera buang lagu dalam blog ni? kalau ada, nyatakan je tapi kalau niera nak bw, niera akan teruskan off volume di laptop, baru mula bw :)

Cukup setakat ni. Follower dan reader sama penting. Tanpa mereka, siapalah kita. Buat apa ada blog kalau tak de reader. Follower cuma setakat angka. Keep blogging !


34 000 Budak Comel:

Mrs Velentine Mrs Velentine said...

nice tips..

AimitoSehah AimitoSehah said...

Salam kak niera . Terima kasih atas semua info tuh . Sangat berguna buat saya . Cuma sampai sekarang saya tak reti nakk ping entry . Sedihhh ! huhu . :D

Kila Lala Kila Lala said...

nice sharing...

Mimi Azirah Mimi Azirah said...

tips yg sgt bagus

Sally Yatiey Sally Yatiey said...

Nice sharing..

nabila biela nabila biela said...

@Sally Yatiey
wahhh tips yg da booommm

Cik Fie Cik Fie said...

bagi saya , reader tu yang paling penting . kalau follower ramai pon , belom tentu ada ramai reader :)

BaiYah BaiYah said...

tip berguna..memang jadi tip niera share..saya pernah try dan memang follower blog bertamabh..
P/s: Suka lagu dlm blog niera..tenang je..

RadhiahIlyas ッ RadhiahIlyas ッ said...

tips yg bguna :)

NoEn NoEn said...

tip yang bagus...tapi akak selalu ikut mood nk join segment bagai tu...hehe

Seneorita Baharin Seneorita Baharin said...

nice sharing dear.. :) btw suka lagu kt blog niera..cool..

Dianaa Dianaa said...

nice tips! thanks sharing :D

Ibu Amirul Ibu Amirul said...

Tips yang berguna. Tq

Dieba Adieba Dieba Adieba said...

Nice entry dik :)

Arol Mubin Arol Mubin said...

Tips nombor 3 dan 7 tue dah lama tak buat. Ramai blogger kata cara tue berkesan. Dapat tingkatkan trafik dan followers. Nanti Arol nak cuba buat! Hehe. :)

izah hassan izah hassan said...

setuju sangat. tapi saya tak bape suka sangat kalo blog yg berlagu2 ni..kalo bw blog berlagu, terus silentkan, so apa guna org ltak lagu kan,,hehhe,,,btw..myb ade yg suka

A- Chik A- Chik said...

tips yg baik :) thanks

Yumida Huda Yumida Huda said...

aah..sokong atas tu...
tp sy nyer xde cbox..pernah buat..then bila error sy remove kan...then bila nak pasang balik terlupa login name n pswd..huhu..sampai skrg still tercari2 nk solve bende ni

najihahfara najihahfara said...

good tips :)

kasya syiera kasya syiera said...

nice tips.tapi tak reti laa nak ping entry dengat busuk.org,guablog.com tu

Azrul Joe Azrul Joe said...

terbaik!!

Ainim Suju Ainim Suju said...

Thanks for the tip

✿A I N A A✿ ✿A I N A A✿ said...

nice tips niera.. ada dua je ena tak bubuh kat blog ena, cbox dengan musix... segmen pun ena jarang join sebab ena jarang on9 sekarang ni... busy dengan thesis.. huuu

Asmieza As Asmieza As said...

Nice info. Blog pun comel.

Sy jarang sikit kalau nak join segmen. Tp kalau sekali sy rajin, semua org sy terjah sampai ke hujung kaki . hihi

P/s : Happy blogging. Salam dr beruangbuluh

Nadia Johari Nadia Johari said...

ape yng niera tulis semua nad dh wat..hehe..ni tgh rjin blogwalking peserta yang join sme segmen

Rossa Calla Rossa Calla said...

Nice sharing.....

Musyirah :) Musyirah :) said...

terima kasih. info yg bermanfaat !

Mytasha Mustapa Mytasha Mustapa said...

Tips yg bagus utk pndtg dgn izin mcm mcm sy ni..hehe

sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa said...

btul2 ada yg sha xsuka bila blog berat dengan widget yg xmnentu..blink2 sakit mata..lg byk ads yang menanggu..

kalau sha nak BW kena mutekan sound dlu tkut terkejut haha

Hanif Idrus Hanif Idrus said...

Buang word verifications untuk komen----itu yang penting sekali..

Intan Wandalaara Intan Wandalaara said...

hi.. saya suka entry ni.. and saya bloglist blog awak :)

Hamba Faqir Hamba Faqir said...

tips yg menarik..thanks 4 sharing..
:)
bw sini.

мιƨƨ-αωɛƨσмɛ мιƨƨ-αωɛƨσмɛ said...

thanx! info brguna. nnti nk cpt2 timbg brt blog. :D

manzarina berntsz manzarina berntsz said...

nasihat yang berguna...... huhuhuhu...tak tau la blog saya berat ker ringan