Thursday, 21 March 2013

Pengalaman Niera Ambil Result SPM

Fuhh, alhamdulillah, habis jugak kelas hari ini. Dari pagi non-stop kelas sampai malam. cuma break sejam-sejam untuk solat. Sangat penat ! Tapi bukan nak cerita pasal tu, tapi nak ucapkan tahniah tahniah tahniah buat semua calon spm tahun lalu yang dah dapat result hari ini ! Waaahhh, eksaitednya kan ! :)

[masa amek pekse SPM 2009, sekarang masing-masing dah dekat universiti]


Jom niera ceritakan pengalaman niera amek result spm dulu-dulu. Takde la dulu sangat. Niera adalah calon spm 2009 :) Jom kita sharing sama-sama nak? heeee.. Walaupun result bukan straight A kan macam orang lain, tapi semua berhak happy dengan keputusan masing-masing. Allah dah bagi yang terbaik buat kita. Cuma kita perlu belajar erti bersyukur. Jangan lupa sujud syukur ye adik-adik niera sayang .. Allah aturkan semua ni. Jangan bangga, jangan kecewa.

Sape amek result dengan mak ayah? Heee, ni mesti ramai yang amek dengan mak ayah kan? Niera dulu naik bas pagi-pagi [eksaited nih] dari KL ke Tanjung Karang sebab nak amek result sorang-sorang. Tak nak bagi tahu mak ayah lagi. Biar surprise walaupun masa tu tak tahu result ok atau tak. Penat jugak la pujuk ayah bagi lepaskan anak dara dia sorang ni naik bas sorangsorang kan. 

Niera antara terawal yang sampai sekolah sebab nak amek result, punya la eksaited kan. Ingat lagi time tu pakai jubah pink, warna semangat untuk diri sendiri. hikhik. Tiba turn untuk beratur tu punyalah debar ni dok bergoncang dalam diri. Tak sabar rasanya. Berharap sangat agar result ni better than percubaan dulu yang cuma dapat 3A je. Subjek 11, so rasa macam susah la jugak. heee. 

Bila turn nak amek result, cikgu tanya nama dengan apa ntah, then cikgu ucap "TAHNIAH !" Waaahhh, makin rancaklah debaran ni.. Tak nak tengok la result ni.. Takut ! Takut ! Takut ! Amek slip terus blah macam tu je, ehh, tapi ucaplah terima kasih kat cikgu yang bagi result tu. Blah then dok sorang-sorang kat satu sudut sambil tengok mak ayah kawan-kawan dok main cium-cium anak dia. Alahai, rasa sedih la pulak mak ayah tak amek result sekali. Tu la, nak surprise sgt kan.. Result tak tengok tengok lagi ni.. Dup dap dup dap dah punya lama, tengok je laaaa ! 

Terasa terhenti jap nafas ni tengok result cenggitu.. Ehh, betul ke ni? betul ke ni? Berulang-ulang tengok nama dan no kad pengenalan tu, terus menitik air mata :') Kalaulah mak ayah ada ni.... Rasa nak sujud syukur time tu jugak !

Amek fon, terus kol mak ayah, bagi tahu result yang tak sangka-sangka tu. Tapi mak dengar lain. Mak dengar niera dapat 2A je. Pastu mak terus bagi kata-kata semangat.. Alamak, mak salah dengar la pulak, takpelah, bagi tahu kat rumah je lah. hehe. Macam-macam. Balik rumah terus cium mak ayah bagi tahu result sebenar. Ayah mak nampak happy sangat, masa tu sekali lagi menitik air mata :') 

Terkejut bila subjek rasa susah nak skor dpt A such as Bahasa Arab Tinggi, Sains, Matematik dan yang lain-lain tu tiba-tiba dapat A. Hasil belajar time hari raya la nih. Alhamdulillah. Result penuh biarlah rahsia. Maaf. 

[17 tahun, zaman kenakalan]

Berapa A bukan ukuran, bukan penentu kejayaan kita akan datang. Ada waktu untuk terus berjuang. Kita ada agama dan kita selalu ada ALLAH. DIA lah penentu segalanya bukan jumlah A. Buat yang kurang berjaya, jangan rasa rendah diri. Ini cuma ujian dunia. Kumpul bekalan akhirat nanti itu paling penting. Jangan kecewa. Jangan putus asa. Ingat pesan akak ni. Tak de siapa boleh ubah diri kita, melainkan kita sendiri dengan bantuan DIA. Buat yang berjaya, jangan sesekali lega. Jangan bangga. Jangan rendahkan kemampuan orang lain. ALLAH berhak bagi dan berhak tarik balik. Teruskan berdoa, dan bersyukur. Kita bukan siapa-siapa tanpaNYA. Ingat tu. :)

#Masih tak tahu result adik ipar. hikhik. Adik sendiri tahun depan la pulok resultnya :D


16 000 Budak Comel:

Farisya Anastasyia Farisya Anastasyia said...

pengalaman time amek result spm la xleh lupa :P

Farah Waheda Wahid Farah Waheda Wahid said...

pengalaman yang x mungkin dilupakan oleh setiap orang yang berada di bawah bumbung pendidikan Malaysia kan?

nur naa'irah nur naa'irah said...

Salam..tol tu..ttba trigt time ambik result spm2007 dulu..A bkn pnentu sglnye coz rzeki ade d mana2 Allah da tntukn rzeki kita pd jln mana hnye tnggal rjin or mls ush mncr je.:-)

nur naa'irah nur naa'irah said...

Salam..tol tu..ttba trigt time ambik result spm2007 dulu..A bkn pnentu sglnye coz rzeki ade d mana2 Allah da tntukn rzeki kita pd jln mana hnye tnggal rjin or mls ush mncr je.:-)

Husna Humairah Husna Humairah said...

Alhamdulillah, sy 5A 4B :-)

Btw,muka kak niera maintain je smpai skrg..hehee

Razil Tahir Razil Tahir said...

dulu amek result SPM pun naik bas jugak. tapi lain plak ceritanya... hm... cer baca nie.. huhuhu

http://assignmentcscrazil.blogspot.com/2013/03/hati-hati-keputusan-spm-boleh-sebabkan.html

✿AINAA ROSEBERRY✿ ✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

hahaha masa ena dlu ckgu2 yg bagi result kat ena dia psyco ena... kata result ena teruk la apa la, sekali buka slip 10 A... hahahaha memang melompat ena kat cikgu tu.. sebaik cikgu perempuan...hehehehe...

Eyqa Hasnan Eyqa Hasnan said...

Betul tu akak . Tak ada siapa yang boleh ubah diri kita ;)

RadhiahIlyas ッ RadhiahIlyas ッ said...

ohhh akak batch spm 2009 ke... ada senior sye kat usim tu... batch akak jgk... akak amik kos apa ye kt usim? sye rse nk mhon usim laa :)tpi xtw nk plih kos apa.

LdyNisa LdyNisa said...

saya pun amik result sensorang gak. dengan kawan je.. :D

Seneorita Baharin Seneorita Baharin said...

masa time amik result tu sis xpegi ambik sebab ada di german, ibu ayah yang ambik, time tu kat sana jantung macam nak luruh menunggu, time tu baru rasa menunggu tu suatu penyiksaan, but after dapat tau result menangis kebahagiaan..heee :'D

Lyeen De Syifa Lyeen De Syifa said...

eh..eh..keciknya niera dlm gmbr kat atas tu..hehehe..:D

p/s: niera bulan dpn IPG lyeen dtg usim taw..:D

Eyma su Eyma su said...

hmm..ada ag gmabar ..saya punya gambar ntah mana da..tiba2 bleh ilg..hrp2 jupa la satu ari nnti..hmmm..

Izza Sakura Izza Sakura said...

Bestnye zmn remaja dlu2,tu la kdg2 benda kita da trget a tkdpt pula

Hanif Idrus Hanif Idrus said...

Pergi naik bas. ...cayalah. Kalau adik aku, memang tak dapat punya.kikiki
Pengalaman ambil keputusan. ...satu debarankan.

Shahir Rahman Shahir Rahman said...

Best yer korang dah lps spm.. aku nie umo 21 bru nk ambil spm huhu..sbb sblm ni ambil pondok je blajo kitab. Huhu tlg doa2kn aku berjaya target stret a ye.. plezzz