Thursday, 11 April 2013

Bloggers, Kenapa Jadi Macam Ni?

Alhamdulillah, masih diberi peluang menulis dan membaca. Sibuk menyokong giveaway-giveaway blogger, all the best semua. Niera libatkan diri juga. Kalau ada rezeki nanti, alhamdulillah kan? Bukan nak bercakap pasal ni sebenarnya tapi nak cakap pasal bloggers ! Ini punya entry, entry luahan perasaan, muntahan nasihat selagi mampu. Kenapa ni? Kenapa ni? Actually, tadi Niera dapat invite dari seorang blogger untuk menjadi sponsor giveaway dia akan datang, Niera pun tak pernah kenal dia, so bukak la blog dia. So, apa jadi?



Blog dia memang cantik. Kemas dan ringan je. Suka betul niera dengan blog dia. Dah bukak blog,mesti nak tahu siapa penulisnya kan? So, Niera bukak la tang biodata dia. Terkejut bila tengok. Muka comel ! Umur 18 tahun, muda lagi tapi dah kahwin?? Muka 'suami' dia pun muka budak-budak, tapi mungkin diorang kahwin muda kan?Kenapa Niera andaikan diorang suami isteri?? Ada 4 gambar dalam biodata dia. Perempuan pakai t-shirt lengan pendek, Lelaki pakai t-shirt biasa.
  • Gambar 1 : Si lelaki sarungkan cincin ke jari perempuan
  • Gambar 2 : Si perempuan cium tangan lelaki
  • Gambar 3 : Dua-dua duduk pegang tangan then senyum pandang kamera
  • Gambar 4 : Lelaki lentokkan kepala kat perempuan
Situasi macam diorang suami isteri kan? So Niera pun skodeng la senyap-senyap fb dia. Ternyata itu adalah boyfriend dia ! Dah sah-sah itu boyfriend. 100% ! Allahuakbar. Sedihla macam ni. Maaf, Niera tak boleh jadi sponsor untuk awak. Dunia hari ini makin bahaya. Bebas melakukan apa sahaja. Islam tak susah dik. Kenapa perlu tayang gambar sebegitu? Seronok? Bahagia? Niera sangat sedih bila ada blogger macam ni. Terang-terangan tak malu tunjuk gambar-gambar pegang tangan yang dah sah-sah HARAM ! Cuba bayangkan perspektif orang bukan islam yang masuk blog kita dan tengok gambar macam tu? Imej bertudung, jangan rosakkan. 

Gunakan medium blog dengan sebaik-baiknya, bukan untuk mempamerkan kesalahan. Maaf atas teguran sebegini. Bukan bloggers sahaja, tapi nasihat ini untuk semua termasuk diri Niera yang sudah bergelar isteri. Assalamualaikum.




52 000 Budak Comel:

maria firdz maria firdz said...

Tahniah niera buat sst yg betul... Hmm... Mmg sedih... Moga hidayah Allah bersama mrka...

nabila biela nabila biela said...

memang tak patot..ape nk jd bdak2 skrg ni...doakan dia brubah=)

hazdnul shafina hazdnul shafina said...

ouh,.. yeke kak? takpelah kak.. doakan dia je ye :) akk tegur kalau boleh ^_^

Alya Humaira' Alya Humaira' said...

sokong niera.. apa2pun moga ada hikmah akan berlaku...inshaa Allah.. hanya Allah yg tau...

shah shah said...

zaman skrg benda2 mcm ni dah jadi biasa utk remaja..kita pulak terlalu di dedahkan dgn cerita2 cinta yg agak kebaratan...Islam itu indah,jangan kita rosakkan keindahannya...

Haruno Hana 하나 Haruno Hana 하나 said...

sayangnya gadaikan maruah sampai macam tu :( seems simple tapi bagi Hana mmg tak patut.. ianya berkaitan ngan maruah kita sendiri.. maruah seorang perempuan.. :(

~N!k nURfAt!hAH hARun~ ~N!k nURfAt!hAH hARun~ said...

alahai..ni yang tak sodap eden dongar ni akak..btw,rasanya dah betul tindakan akak tu

Shakirah Rosli Shakirah Rosli said...

Astaghfirullah Astaghfirullah. skrg mmg ramai yg teruk sgt cmni. islam hanya menjadi mcm 'waris'. semoga kita semua dibimbing Allah Amiin

cik wieda cik wieda said...

Nauzubillah min zalikk . menjatuhkan maruah betul lah ! itu yg org bukan Islam tak tertarik masuk Islam tuh . sama ja macam agama dia . tadak yg beza .

Nur Najwa Bt Ibnu Pajar Nur Najwa Bt Ibnu Pajar said...

kite sama2 doakan yg dia akan tersedar. Saya pun masih bertatih untuk berubah. doakan saya untuk menjadi muslimah solehah.

Muhammad Shahril Muhammad Shahril said...

boleh saya tahu apa nama blog dia ?? atau bagi link blog dia .. bukan saya nak maki cuma nak tngok dan nak tegur dia jerrr ..

❤ Si Budak Vanilla ❤ ❤ Si Budak Vanilla ❤ said...

heran, ,nape sstgh remaja bgga mlakukan prkra terkutuk cm2. .dunia akhr zmn, ,moga dijauhkn. .

Muhammad Shahril Muhammad Shahril said...

akak niera boleh mintak tolong tak ??? mintak tolong promote atau review blog saya boleh ?? pleaseee yea akak :).. mohon akak buat pertimbangan :) terima kasih ~~

Izzah Haneefa Izzah Haneefa said...

tulah kak. sedihh sgt dgn budak2 sekarang... saya yg sebaya dgn diorg pun maluuu :(

-salam ukhuwah fillah. first time komen sini :)

Rozana Wati Rozana Wati said...

Sabaq je la Neira..akak pun ramai jumpa anak gadis macam tu..tak segan silu menunjukkan keramahan yang terlampau kat orang.Takpalah,kita doakan supaya mereka mendapat hidayah dari Allah..aamiin

NUR HAFIZAH NUR HAFIZAH said...

anis tahu dah bloggers mana . comel je orangnya . tapi syg .. :)

Zaharah Jamilah Zaharah Jamilah said...

astaghfirullah
baguslah niera tegur
dh jlnkan tanggungjawab..

aslkan adik tu diberi petunjuk :)

singgah sini lwat niera

Cik Zara Cik Zara said...

masalah macam ni memang dah berleluasa pd budak2 sekarang.. ape nak jadilah dengan budak2 zaman sekarang ni..

nur naa'irah nur naa'irah said...

astaghfirullah al-'azim...nau'zubillah..

Nur Irdina Nur Irdina said...

dina pon akan anggap macam suami isteri jugak kalau dah gambar macam tu... boleh jadi fitnah melampau huhu..

#maaf kalau terkasar =)

cik amal cik amal said...

nice sayang! thumbs up!

Aina Areen Aina Areen said...

tulahh , diorang macam bangga pulak menunjuk2 cemnggitu . haiiiihh

WaneyRedza WaneyRedza said...

:)

Farisya Anastasyia Farisya Anastasyia said...

hurm..subhnallah..mohon dijauhkan...nauzubillah..

Irwan Alessa Irwan Alessa said...

Bagus cara niera tegur blogger tersebut.. kalau dia terasa hati, bagus juga sebab kita sebagai Islam kesemuanya bersaudara.. Memang semakin menjadi2 manusia akhir zaman ni..

Setiasmile Setiasmile said...

erm.. macam pernah jmpe je blog cmtu.. ape2 un..
semoga diberi hidayah buat blogger uh..
dan mendalami lebih dalam ilmu agama... amin ya rabbal alamin.. :)

Afiqah Alias Afiqah Alias said...

Allah..gerun dengan dunia sbnrnya..kurang dgn rasa malu, doakan diorg semoga Allah memberi hidayah..kat fb pun byk diorang post gmbar brpeluk pas 2 letak caption semga Allah jaga hubungan kita sampai ke jinjang pelamin..Allah, akak pula yg malu tgk n bca caption 2...sama2 la kita ,amik iktibar..

Nina Maslizza Nina Maslizza said...

wah,,berani tahap gaban la..brani salahh2...

D'ya D'ana D'ya D'ana said...

trima kasih :) pringatan buat dri sya juga :) walaupun tak prnah brsentuhan, tp syaitan ni kdang kala suka mnghasut, moge2 dijauhkan amin~

Dear KHY Dear KHY said...

bila kurang didikan agama beginilah jadinya. mungkin kerana ikutkan nafsu

erny firdaus erny firdaus said...

Ya Allah...itu yg semakin takut sekarang ni..mohon dijauhkanlah semua ni..semua hal nak diambil mudah,tp dgn jalan mudah yg salah....peringatan utk diri kita juga...

Rozita Rozita said...

like!

Adibah Nabilah Adibah Nabilah said...

Allah. Bagus cara akak cek dye punya account sume.. even nak jdi sponsor pun, msti kte kena tengok org nya. takut2 kte pun trtarik skali... :)

Nasuha Nasuha said...

kak niera. semalam sy tgk rancangan di tv Al Hijrah. ustazah dlm rncngn tv tu kata sentuh khinzir lebih baik daripada sentuh orang yang bukan muhrim..
Semoga Allah memberi kesedaran dan keinsafan kpd hamba2nya yang trlibat dngn prgaulan bebas ini....dan juga hamba2Nya yang lain..insyaAllah.

Cik Honney Cik Honney said...

kebanyakkan remaja sekarang dah semakin jauh dari ajaran agama...kalau tgk kat fb tu masyaAllah xtahu nk kata apa...

http://www.wadahberbicara.my/2013/02/hanya-rm-150-anda-mampu-kelihatan.html

Eyqa Hasnan Eyqa Hasnan said...

Astagfirullah . Zaman sekarang dah macam-macam akak . Nie pun peringatan untuk diri eyqa sendiri even tak pernah lagi laa sampai situasi yang akak nyatakan empat tu ..

Innanie | Ariffin Innanie | Ariffin said...

ALAMAK blogger muda lagi tu. tu lah niera... byk jugak tengok blog mcm tu... harapnya dorang sedar yg dorang buat tu salah. bergambar sama tak de masalah, tapi jangan lah macam laki bini kan!!!

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ ◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

tu la muda sgt n ada lg muda.. kite yg berpengalaman tegur cara baik insyaalah berkesa

Sally Yatiey Sally Yatiey said...

Semoga dijauhkan..

Sally Yatiey Sally Yatiey said...

Tahu dah blogger mana tu.. Dahlah umur masih sangat muda..

Anis Zainudin Anis Zainudin said...

ya allah..mntk jauh la jd cmtu..

Busyra Bt Takiyudin Busyra Bt Takiyudin said...

remaja skarang mmg mcm tu... akhir zaman..

cik yaya cik yaya said...

bagus akak..
disebabkan hal sebeginilah islam dipandang rendah oleh agama lain..

tenku butang tenku butang said...

sape 2? budak lagi ke? budak2 skrg mmg dh terlebih advance.. teman pun xphm.. pastu bangga lak 2.. aiyoo

Nuha Nordin Nuha Nordin said...

bgi link blogger tu boleh kn ?

Lyeen De Syifa Lyeen De Syifa said...

seoga lyeen dijauhkan dr pkra2 bgtu..

Oren Oren said...

betul betul betul <-- budak kalot

Oren Oren said...

betul betul betul <-- budak kalot

yang baik Ishak yang baik Ishak said...

semoga mereka segera insaf dan kembali ke haluan yang benar serta peringatan juga untuk kita semua...

Amanina Amanina said...

macam2 boleh berlaku skrg nie

Husna Humairah Husna Humairah said...

sedihnya perangai macam ni. T___T akak patut tekankan blogger yang tak tutup aurat juga.

may Allah bless.

Cik Fie Cik Fie said...

Astaghfirullah