Tuesday, 13 August 2013

[15 Gambar] Sekitar Kaherah, Mesir #Part1

Salam Aidilfitri buat semua. Wah ! Mesti banyak dapat duit raya ye? Sambil berhari raya, jom kita cuci mata tengok apa yang ada di sekitar Kaherah,Mesir umumnya. Niera sempat juga tangkap beberapa gambar semasa berjalan-jalan sekitar sini. Majoriti gambar diambil ketika Niera dan suami dalam kenderaan awam. Sebelum tu, bagi sape-sape yang belum baca macam mana suasana mesir malam raya, klik [sini] okay. Tapi gambar kat entry tu x banyak la. hehe.

Pemandangan dari luar jendela rumah kami. Hari-hari boleh tengok padang pasir. 







Sebanyak 5x Ayat Al-Quran yg menceritakan perihal bumi Mesir diantaranya :  اهبطوا مصرا فإن لكم ما سألتم








Gambar-gambar yang diambil sepanjang perjalanan.

Kedai buku terkenal di Kaherah.

Seronok rupanya berada di bumi Mesir. Sesiapa yang ingin melanjutkan pelajaran pun boleh kat sini. Kos pengajian,pengankutan, makanan kat sini sangat murah. Baby-baby arab semuanyaa comel. Boleh cuci mata. Pengajian bersama ulama' juga meluas. Banyak kitab-kitab yang hasil tulisan ulama' boleh didapatkan kat sini. 

Ini gambar secara umum. Nanti bila Niera berkelapangan, akan diupload lagi gambar-gambar yg menarik. Keadaan Mesir yang tak berapa nak stabil, so tak berapa nak jalan sangat. Doakan-doakanlah keadaan kami kat sini.

p/s : Jom kongsi duit raya dengan 8share ! Klik [20sen] [20sen] [20sen]
Sape nak exchange, bagi iklan kat ruang komen okay. 


10 000 Budak Comel:

BaNu Syah BaNu Syah said...

cantik pemandangan dlm gmbr2 tu semua apa pn selamat hari raya yer

Ibnuismaini Ismail Ibnuismaini Ismail said...

Whoa. Sahara di luar rumah... kat area mana tu. 'Asyir ke? ^_^

cik yaya cik yaya said...

bestnya berada di sana..
insyaAllah akan jejakkan kaki di sana jugak ^_^
yaya dah klik.
http://www.cikyaya.my/2013/08/jom-tukar-iklan.html

mazni mazni said...

cantiknye bumi mesir. teringin nak pegi sana wlaupun sye tk pandai bahasa arab. huhu :)

syaidatul syahirah syaidatul syahirah said...

teringin nak datang sana !
kak..done follow you.jemput datang blog eh

FarhanahAdzlan FarhanahAdzlan said...

semoga sis&husband sntiasa mendapat perlindungan Allah :)
dulu teringin nak belajar kat mesir tapi Allah lebih mengetahui belajar kat Malaysia pun ohsemm jugakk heee :)

Haneeza Mohamad Haneeza Mohamad said...

bestnya,bila view pic mesir, teringat mekah dan madinah,suasana lebih kurang sama, bumi arabkan.. then ada padang pasir.. rindunya nak jejakkan kaki ke sana lagi~~ :')

Alyn Roslan Alyn Roslan said...

I wish I could be there one day

Lunia Ansuh Lunia Ansuh said...

menariknya kak. fi hifzillah ^^

✗ fifiyfitrianiee ✗ ✗ fifiyfitrianiee ✗ said...

I wish and pray I could be there to continue my undergraduate. bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaa