Sunday, 28 December 2014

Debaran Januari 2015

29 Disember 2014
Lagi beberapa hari bakal melangkah ke tahun baru.
Genap jugak hari ni 27 bulan sebagai isteri.
Allahu.. Cpatnya masa berlalu..



Januari 2015
Banyak momen mencabar bakal dilalui.
Moga Allah bantu untuk mudahkan.

Menghadapi saat-saat getir untuk menyempurnakan tesis,
Berdepan dengan peperiksaan akhir sebagai pelajar tahun akhir.
Bakal bertambah status! Daripada seorang isteri menjadi seorang ummi!
Semua bakal dilalui Januari 2015!
Allahuakbar. La haw la wala quwwata illa billah.

Debaran terus berjalan.
Doakan.

Monday, 22 December 2014

Study Week Bermula, Berakhir Sudah Pengajian Semester 7

22/12/14 ---> 28/12/14
Bermula study week bagi dunia USIM.



Alhamdulillah,
Berakhir sudah dunia kuliah.
Pasti rindu dunia itu nanti.

Sekarang tengah berusaha menyiapkan thesis. Mohon agar thesis siap sebelum bersalin. Fuhh! Kurang 4 minggu lagi. Dear baby, please keluar ikut tarikh due. Bagi ummi selesai jawab semua paper final exam dulu. Exam 5 hari je. Please baby. Jangan keluar awal. Kita jawab exam sama-sama okay? Janji!



Monday, 8 December 2014

Genap Sebulan Si Dia Tiada Disisi

9 Nov 2014
9 Dis 2014
Genap Sebulan.

Perjalanan ini masih panjang.
Aku masih disini.
Dia masih disana.
Mengejar ilmu demi bekalan ukhrawi.



Ohh bumi Mesir.
Jauhnya kau beribu batu.
Bumi dimana suamiku sedang berpijak.

Hanya doa penghubung kita.
Aku tak mampu untuk terbang kesana.
Hanya Allah tempatku mengadu rasa rindu.

Tangisan hati?
Siapa kata sudah berhenti?
Namun, aku cuba hiburkan hati.
Dengan pelbagai kesibukan diri.

YaAllah, pelihara suamiku dimana sahaja dia berada. Murahkan rezekinya. Permudahkan urusannya. Jauhkan dia dari bahaya. Jauhkan dia dari fitnah dunia. Aku rindu padanya. Hanya Kau yang tahu betapa dalamnya rasa ini. Kuatkan jiwa dan semangat kami. Jadikanlah ujian ini satu kebahagiaan buat kami. Ameen.

Itu doaku.
Itu harapanku.

 

Sunday, 30 November 2014

Genap 26 Bulan Usia Perkahwinan Kami



Alhamdulillah.
Genap sudah 2 tahun 2 bulan.
29/9/2012 ---> 29/11/2014
Macam-macam dilalui bersama.
Suka. Duka. Tangis. Tawa
Gaduh. Baik. Gaduh. Baik
Alhamdulillah,
Moga kekal ke akhirnya.



Aku bersyukur.
Bukan sahaja diberi suami,
Namun aku diberi seorang kawan.
Kawan baik.
Yang mana boleh berkongsi.
Segala rasa.

Dialah peneman.
Penenang,
Penasihat,
Penghiburku.



Allahhu..
Tak terhitung nikmatMu padaku.
Memberi seorang suami yang begitu baik pada isteri.

Baginda SAW bersabda;
أَكْمَلُ الْمُؤْمِنِيْنَ إِيْمَانًا أَحْسَنُهُمْ خُلُقًا وَخِيَارُكُمْ خِيَارُكُمْ لِنِسَائِهِمْ خُلُقًا
“Orang yang imannya paling sempurna diantara kaum mukminin adalah orang yang paling bagus akhlaknya di antara mereka, dan sebaik-baik kalian adalah yang terbaik akhlaknya terhadap istri-istrinya”.

Ya Allah,
Berilah kebahagiaan kepada kehidupan kami
Sejak dari dunia hingga ke syurgaMu.
Aku bermohon,
Peliharalah kami,
Murahkanlah rezeki kami,
Berilah kami zuriat yang soleh solehah,
Kuatkan jiwa kami menghadapi setiap ujianMu.
Kekalkan hati kami untuk terus sujud kepadaMu. 
Ameen.



Saturday, 29 November 2014

Cara-cara Untuk Sujud Syukur

Dan (ingatlah juga), ketika Tuhanmu memaklumkan: "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih." (Quran, surah Ibrahim, 14:7)


Syarat-syarat sujud syukur:
  • Menurut mazhab Syafi’e dan Hanbali disyaratkan sepertimana hendak melakukan solat iaitu thaharah, suci daripada hadas kecil ataupun besar, mengadap kiblat dan menutup aurat.
Cara-cara melakukan sujud syukur:
  • 1) Mengadap kiblat
  • 2) Bertakbir kemudian sujud sekali dengan membaca doa sepertimana doa sujud di dalam solat.
  • 3) Bertakbir sekali lagi untuk bangkit daripada sujud, kemudian salam tanpa membaca doa tasyahud.
(untuk salam boleh dilakukan sekali)

Rukun Sujud Syukur:
  • 1) Berniat untuk sujud syukur
  • 2) Membaca takbiratul ihram ketika hendak sujud
  • 3) Satu kali sujud
  • 4) Memberi salam sesudah sujud
Abi Bakrah meriwayatkan “bahawa Nabi SAW apabila datang kepadanya sesuatu yang mengembirakan atau khabar suka, baginda terus sujud berterima kasih kepada Allah”.(Riwayat Abu Dawud dan Tarmizi)

Nota AisyahHumaira:
Cuba tanya diri sendiri...
Berapa kali kita sujud tanda bersyukur kepada Allah?
Nikmat Allah banyak dah pada kita, tapi pernah tak kita berterima kasih padaNYA?
Tanya diri sendiri, bukan orang lain.


Saturday, 22 November 2014

Rindu, Satu Ujian Buatku

Hasbunallah wani'mal wakil 
(Cukuplah Allah sebagai penolong kami, dan Allah adalah sebaik-baik tempat bersandar). [3:173]

Entah kenapa, hati masih terasa 'hilang' 
Air mata bagaikan sesuatu yang amat murah tika ini 
Perasaan menggamit rindu.

Rindu.
Ungkapan yang takkan pernah jemu.
Selagi dua jasad tidak bertemu.

Aku rindu.
Rindu pada dia, penemanku.
Rindu pada semua tentang dirinya.
Ini ujianku.


Semoga dengan ujian ini, aku terus menjadi lebih kuat sebelumnya. Menjadi makin dekat dengan Ilahi. Makin bersyukur atas segala nikmatnya. Menjadi insan yang tak lupa diri. Bukan sahaja buat aku. Tapi buat kami. Aku, dia, dan bayi dalam kandunganku. 

No one makes a lock without a key. That's why Allah won't give you problems without solutions.

Tertarik pada kata-kata dalam satu blog;

Pujuklah hatimu andai dugaan yang mendatang itu seakan menghimpitmu. Bukan Allah tidak peduli. Bukan Allah hendak menyeksamu.Bukan Allah sudah tidak melihat usaha dan doa-doamu, bukan Dia tidak kisah air matamu. Dia cuma hendak kamu tahu bahawa Dia menyayangimu. Sangat menyayangimu.

Masakan tidak, dari berbillion manusia di muka bumi ini, engkau pilihannya. Dia memilihmu kerana Dia ingin kau kembali padaNya.Mungkin selama ini, kau lalai dari mengingatiNya dengan sebenar-benarnya, mungkin selama ini kau kurang bersyukur dengan apa yang telah Dia berikan padamu.

Pujuklah hatimu andai dugaan yang datang itu seakan bertubi-tubi bagimu.  Bukan Allah tidak tahu, betapa dengan ujian dariNya ini, membuat kau terduduk, membuat kau menangis dan membuat kau lebih banyak ingat Dia.

Allah tahu itu dan ketahuilah Allah sentiasa memerhatimu dengan pandangan kasih sayang. Dia sentiasa ingin yang terbaik untuk kehidupanmu.Tidak dapat dinafikan ada ketika kau bertarung dengan perasaan sendiri, rasanya sakit sangat. Apatah lagi pada masa itu orang sekelilingmu seakan tidak memahamimu.

Tidak mengapa duhai hati, sabarlah dan solatlah. Allah sendiri berpesan dalam Al-Quran:
Wahai orang-orang yang beriman! Mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Sungguh, Allah beserta orang-orang yang sabar.”- (Al-Baqarah: 153)

Tidakkah ayat dariNya itu menggugah jiwamu? Belum cukup tergerakkah dirimu untuk mencuba tips yang Allah ajari?

[sumber]


Wednesday, 19 November 2014

Harga Sarung Lengan Mesir Jatuh Sangat Murah!

Harga Sarung Lengan Mesir Kini Jatuh Merudum! Jom Rebut Sekarang. Nak Habiskan semua stok yang ada. Stok insyaAllah akan di re new baru tahun hadapan selepas bersalin. hikhik. 

Gambar Contoh Corak Sarung Lengan Mesir


Sarung Lengan Kini ;
RM 4.50

Warna yang Ada ;
Hitam
Coklat Gelap
Pink Cair

Jika anda beli lebih dari 30 pasang, Harga akan lebih jatuh sehingga ;
RM 4.00

Jika anda beli lebih dari 50 pasang, Harga akan terus tenggelam sehingga ;
RM3.50

Rebut Sekarang !!!

Call/SMS Munirah : 0172414713

Friday, 14 November 2014

Muslimah, Auratmu Maruahmu!


  • Aurat dari segi bahasa; ialah keaiban.
  • Manakala dari segi istilah Syarak; ialah bahagian-bahagian tertentu pada tubuh manusia yang wajib ditutup.
  • Jadi, aurat bermaksud bahagia-bahagian tertentu yang wajib dilindungi daripada pandangan orang ajnabi (orang yang boleh berkahwin dengannya) kerana perbuatan tersebut dianggap suatu yang mengaibkan di sisi agama Islam.



Firman Allah SWT:
{وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ}
Maksudnya: “{Dan janganlah mereka (wanita) menampakkan perhiasannya kecuali apa yang biasa nampak daripadanya dan hendaklah mereka menutup kain tudung mereka hingga ke bawah dada}.” [An-Nur: 31].



  • Para Ulama’ bersepakat berpendapat bawah aurat perempuan kepada lelaki yang bukan MAHRAMNYA ialah seluruh tubuh kecuali muka dan kedua tapak tangannya.



Beberapa kesalahan yang biasa dilakukan oleh ramai Muslimah samada mereka sedar atau tidak:
  • 1) Berpakaian ketat dan menampakkan beberapa bahagian anggota tubuh.
  • 2) Menyerupai pakaian lelaki seperti berseluar panjang dan berkemeja.
  • 3) Menyerupai pakaian wanita-wanita kafir seperti fesyen-fesyen terkini yang jelas bercanggah dengan cara berpakaian Muslimah.
  • 4) Tidak menutup sebahagian anggota tubuh. Ada yang nampak telinganya, nampak lehernya, nampak rambutnya, nampak lengannya, nampak kakinya dan sebagainya.
  • 5) Pakaian tersebut penuh dengan perhiasan.
  • 6) Kainnya nipis sehingga boleh dilihat walaupun kain tersebut menutup auratnya.
  • 7) Pakaian yang dipakai mempunyai ciri-ciri kemahsyuran, ke’glamour‘an dan nilai-nilai kesombongan orang yang memakainya.

“{Wahai Nabi, katakanlah kepada isteri-isteri dan anak-anak perempuan kamu serta kepada para isteri orang mukmin sekalian, hendaklah menghulurkan JILBAB mereka ke seluruh tubuh badan mereka kerana dengan itu mereka akan mudah dikenali (sebagai wanita mukminah) dan mereka selamat daripada gangguan. Dan sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang}.” [Al-Ahzab: 59].


Wednesday, 12 November 2014

Suamiku 'Terbang' Jua Akhirnya

9 Nov 2014
3 pm

Bermulalah perjalanan suamiku ke bumi Mesir. Allahuu. Cuba kuatkan juga diri demi baby. Cuba positifkan diri. Cuba ingat pesan suami. Cuba simpan rasa rinduuu itu dalam lubuk hati yang paling dalam. Cuba tenangkan diri. Cuba cuba dan cuba. 



Dia pergi sekejap je. Kira-kira 3 bulan. Kena sabar sikit je lagi. Tolong, tolong jangan tanya atau sebut mengenai dia, sebab air mata sangat murah buat masa ni. Mengalir laju je. Tak boleh kawal-kawal dah. Kalau nampak senyum sekalipun, tak semestinya dalaman turut tersenyum. 

Hari suami nak berangkat, diserang demam, batuk selsema. Ohh, perit rasanya. Dua-dua (lakibini) pulak tu yang kena. Alhamdulillah, dah 3 hari berlalu, alhamdulillah makin okay tahap kesihatan. "Ummi kena sihat, biar baby pun sihat!" Minggu depan, check up baby jumpa doktor, abi dah tak teman dah, tapi ummi yakin yang abi akan doakan kesihatan kita berdua dari jauh. Abi kan sayang kita ;)

Alhamdulillah, suami dah pun selamat sampai Mesir setelah 12 jam perjalanan dari Malaysia. Berhubung jarak jauh, tapi tetap rasa dekat. Alhamdulillah, emosi makin stabil. Cuba sibukkan diri, tambah pula dah jadi pelajar tahun akhir. Biar banyak fokus dunia belajar, nanti boleh dapat baby bijak. hihi. 

Ya, Rabb. Pelihara dan mudahkan urusan suamiku disana. Aku rindu. Dekatkan hati kami biarpun jasad kami jauh. Jauhkan kami dari fitnah dunia. Peliharalah zuriat kami dari sebarang kejahatan manusia. 


Sunday, 2 November 2014

Check Up Baby Dengan Suami Buat Yang Terakhir Kali

Alhamdulillah, baru je balik check up baby dengan suami. Tapi yang terakhir kali la dia nak teman. Lepas ni check up baby sorang-sorang. Suami nak terbang balik Mesir dah. sobsob. Dugaan ujian masa mengandung. Now dah 30 weeks. Kejap je masa berlalu. Lagi 3 hari, mertua balik dari ibadah haji, then 3 hari lepas tu, suami pulak terbang ke Mesir sambung pengajian disana. InsyaAllah akan bersalin tanpa dia disisi. Inilah saat paling kita tak nak, tapi kena tempuh jugak. Suami kembali ke dunia Malaysia mungkin setelah 2 minggu bersalin. Allahuuu. Aku kena kuat jugak. Demi baby. 

“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya..” (2:286)

Hasil check up tadi, berat badan dengan bacaan gula dalam darah yang bermasalah sikit, yang lain ok je. Alhamdulillah. Berat badan turun kali ni, padahal rasa macam dah makan banyak. Biasalah, turun salah, naik terlebih pun tak boleh. Time mengandung ni sensitif sikit. Macam-macam hal. Alhamdulillah, dah terima dua suntikan sebelum ni. Minum air gula yang 'sedap' tu pun dah dua kali. Cuma hasil je belum dapat lagi, jadi harap sangat diri ini bukan dalam kalangan yang ada kencing manis. Muda lagi, tak nak ada masalah kesihatan apa-apa. Doakan kami. Ok, nak sambung gi kelas. Tata. Assalamualaikum.


"Anak-anakmu adalah penduduk kecil syurga."

Tips Mengatasi Sembelit Ketika Hamil

Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih". (Surah Ibrahim:7)

Alhamdulillah, tahniah buat semua bakal ibu. Pengalaman ketika hamil memang selalu membuat kita rasa teruja kan? Alhamdulillah, syukur diberikan nikmat ni. Cuba berkongsi tips berguna buat bakal ibu hasil dari pembacaan beberapa bahan bacaan. Salah satu masalah yang sering dihadapi bakal ibu termasuk Niera ialah sembelit. 



Tips Mengatasi Sembelit Ketika Hamil
  • Minum air yang cukup (6-8 gelas sehari)
  • Makanlah makanan yang berserat tinggi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan
  • Lakukan senaman ringan yang teratur seperti berjalan dan berjoging

Stokin Sandy Mesir Murah !

“Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” (Al Ahzab:59)

Mencari stokin yang selesa, tebal, panjang, tidak jarang dan murah? Jom dapatkan stokin sandy Mesir yang berkualiti dan ternyata sangat murah !! RM4.50 sahaja. Jom dapatkan ! Contact Niera. Selagi stok masih ada ! Belian 20 pasang keatas akan diberikan harga istimewa !
 


HADIR DENGAN 3 WARNA ;
HITAM
COKLAT CAIR
COKLAT GELAP


Contact :
017-2414713 @ 0136461928 [Munirah Zahari]
Pembeli yang serius sahaja yang akan dilayan.
Ingin dapatkan barangan Mesir yang lain yang sangat murah dan original? [KLIK SINI]


Promosi Tudung Mesir !!!

“Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” (Al Ahzab:59)

Promosi Penghabisan Stok !
RM 20 - [Sehelai]
RM18 - [10 - 40 Helai]
RM15 - [41 Helai Keatas]
p/s:
Warna mungkin berbeza dari gambar, Wassup saya di talian 0172414713 untuk gambar lebih jelas. Selagi stok masih ada. Tudung lembut, tidak jarang, bersaiz 1.5 meter, bidang 60 dan semestinya murah bila borong bersama saya ! Jangan lepaskan peluang! 

Friday, 31 October 2014

Laptop Kembali Sihat Setelah Berbulan 'Sakit'

And remember! your Lord caused to be declared (publicly): "If ye are grateful, I will add more (favours) unto you But if ye show ingratitude, truly My punishment is terrible indeed." [Ibrahim;7]

Alhamdulillah. My notebook is back! Back to normal. Tak tau la problem sebelum ni apa. Sampai tak boleh bukak blog. Tu yang jarang sangat-sangat update. Alhamdulillah, hantar kat sorang pelajar USIM ni, then dia dah tolong betulkan. Boleh dah update macam selalu. Yeay! 



Menjalani hari dengan penuh syukur, adalah pekerjaan yang paling menguntungkan. Kerana syukur inilah yang akan mengundang segala nikmat yang ada.

Friday, 17 October 2014

Khasiat Kurma untuk Ibu Hamil

“Dan goyangkanlah pangkal pohon kurma itu kearahmu, niscaya pohon itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu, maka makan, minum dan bersenang hatilah kamu. Jika kamu melihat seorang manusia, maka katakanlah, ‘Sesungguhnya aku telah bernadzar berpuasa untuk Rabb Yang Maha Pemurah, maka aku tidak akan berbicara dengan seorang manusia pun pada hari ini.” [Maryam : 25-26]

Sejak hamil, Niera banyak juga search beberapa hal untuk ibu hamil, nak jugak share kat sini. Mana tahu ada yang sudi membaca. Khasiat buah kurma untuk ibu yang hamil/mengandung. Semua bakal ibu yang kesihatan yang baik, malah kita turut mahukan janin kita berkembang sihat kan? Salah satu buah yang diperakui ialah buah kurma. Maryam sendiri melahirkan Isa dibawah pohon kurma, lalu Allah memerintahkan agar beliau makan buah kurma tersebut ketika melahirkan Isa. Mesti ada rahsia bukan? 



Khasiat Kurma untuk ibu mengandung:
  • Mengelakkan dari penyakit kencing manis semasa mengandung.
  • Menguatkan sel-sel usus dan dapat membantu melancarkan saluran kencing karena mengandung serabut-serabut yang bertugas mengawal laju gerak usus dan menguatkan rahim terutama ketika melahirkan.
  • Mencegah terjadi pendarahan bagi perempuan-perempuan ketika melahirkan dan mempercepat proses pengembalian posisi rahim seperti sedia kala sebelum waktu hamil yang berikutnya. 
  • Memudahkan bersalin dan membantu keselamatan ibu dan bayinya. 
  • Melancarkan saluran kencing.
  • Mencegah strok.
  • Mengandungi vitamin A yang baik dimana ia dapat menguatkan penglihatan, pertumbuhan tulang, metabolisme lemak, kesihatan kulit serta menenangkan sel-sel saraf.

Sabda Rasulullah SAW: “Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya. “


Thursday, 16 October 2014

Result MUET Julai Lalu

Alhamdulillah, mengambil Muet kali ke 3 membuahkan hasil yang membahagiakan. Rezeki anak kot. Kenapa beria sangat nak ambil MUET? Ohh, ni semua kehendak USIM tercinta yang mahukan pelajar mencapai sekurang-kuirangnya band 3 dalam MUET untuk bergraduasi. Sangat mencabar lah bagi orang-orang yang bukan terror BI macam Niera ni. 

Ambil MUET kali ni di SMK Wangsa Melawati, soalan agak mencabar jugak terutama bahagian reading dan listening. Alhamdulillah boleh skor banyak markah di writing.. Sangat puas hati walaupun usaha last minit sebab tarikh ambil exam speaking hari tu bertindih dengan final exam falsafah di USIM. Ambil 3 paper MUET yang lain dalam bulan ramadhan. Okay jugak, takde fikir makan langsung. Fikir nak balik then terus tidur je time tu. Hahaha. 



Hasil MUET kali ni? Alhamdulillah, senang citer, boleh datang konvo nanti dengan senyum-senyum comel je kan. Opss, konvo kita nanti siap bawak suami dengan anak la! Huhu. Alhamdulillah. Ada mak, ayah, adik-beradik, mertua, suami, anak yang datang mengiringi. Cewah! Ummi nak konvo lah tahun depan! Sukanya! Tak sabar!

Tips buat pelajar USIM yang mahukan sekurang-kurangnya Band 3 dalam MUET:
  • Tetapkan niat yang diri sendiri tu dah tak nak amek MUET lagi lepas ni. Tekadkan hati yang ini adalah MUET terakhir.
  • Bernazar. "Kalau aku dapat band 3, aku nak blablabla..." Ini sebagai bukti yang kita bersungguh-sungguh nak band 3.
  • Reading. Paper MUET yang paling banyak markah boleh skor tapi payah nak bagi jawapan betul. Sebab salah pilih je, terus automatik salah. Baca petikan tu sampai habis dulu, baru baca soalan dulu. Walaupun menangis air mata ngantuk jugalah bila baca petikan tu. Faham tak faham letak nombor dua. Yang utama adalah, READING!
  • Speaking. Cakap lah selagi ada masa, Jangan diam. Dia bagi markah ikut yang kita cakap jugak, jangan takut grammar salah ke apa ke. Yang penting try to talk! Kalau tiba-tiba blur, cuba curi idea kawan satu group tu.
  • Ulangkaji. Jangan main datang dewan exam tanpa tahu apa-apa. Paling kurang, tahu format peperiksaan.
  • Yakin. Yakinlah yang kita pasti boleh dapat band 3. Jangan takut sampai rasa yang "aku memang tak kan lepas" pastu buat muka sedih. Jangan macam tu okayy!
  • Doa. Apa-apa, semua rezeki datang dari DIA. Bersyukur apa saja yang Dia beri. Berjaya itu ujian, gagal itu pun ujian. Yang penting mohon dariNYA.
Tips ni untuk semua umumnya tapi biasanya student USIM la yang Niera tahu sangat sukar rasanya nak lepas. Kadang-kadang tu ada je ambil exam sampai 5 6 kali tapi tak lepas-lepas. Kan kesian. Melabur untuk MUET bukan sikit. RM100 jugak lah yang akan melayang. So, sayangilah duit anda. Usaha dari sekarang terutama buat pelajar tahun akhir. Good Luck!


Ya Allah, lapangkanlah bagi mereka dada-dada mereka, dan permudahkanlah bagi mereka urusan-urusan mereka, dan kurniakanlah taufiq dan hidayah kepada mereka, dan luruskanlah mereka dan kumpulkan bagi mereka di antara perkara yang betul dan perkara yang berpahala, dan lindungilah mereka daripada membuat kesalahan terlarang daripada mendapat nikmat dan lupa.



Wednesday, 15 October 2014

Hamil, Satu Anugerah Terindah

Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih". (Surah Ibrahim:7)
Alhamdulillah. Ada kesempatan sebentar ke library USIM untuk update blog yang semakin sepi sunyi berhabuk ni. Alhamdulillah. Tak share lagi cerita terbaru passal diri sendiri. Walaupun follower instagram ramai yang dah tahu, terasa nak share jugak kat sini. 

Alhamdulillah, kini ada insan comel dalam perut. Terasa sangat bersyukur atas kurniaan Ilahi. Walaupun sepayah mana kita merancang, pasti rancangan Dia juga yang terbaik buat kita. Kini berada di semester 7, tahun akhir di USIM. InsyaAllah tiada penangguhan semester, bakal bersalin pun selepas tarikh peperiksaan akhir. Kini usia kandungan 27 minggu. Terasa cepatnya masa berlalu. 
InsyaAllah, akan kembali aktif dalam dunia blog. Dah lama tak jenguk blog orang. Orang pun sah-sah tak jenguk blog kita. Haha. Sape suruh tak update kan? Dulu ada jugak hasrat nak tutup je blog ni, tapi, aduhh sayangnya.. Banyak entry pasal diri sendiri, sayang lah kalau buang macam tu je kan?


Nanti bakal update sepanjang pengalaman mengandung dalam blog ni, tapi tunggu lepas bersalin la jawabnya, boleh share dari mula-mula tahu mengandung sampai la beranak anak sulung ni kan. Hamil, memang merupakan satu anugerah terindah! Tambah-tambah bila terasa dia golek-golek dalam perut sendiri. Terasa, subhanallah! Indahnya perasaan ini. Nanti cerita-cerita lagi, Sayonara!

Sunday, 29 June 2014

Selesai Final Exam, Genap Sudah 22 Tahun

Alhamdulillah, 27 Jun 2014, selesai sudah final exam for semester 6. Dan genap juga usia Niera 22 Tahun. Dan ini bermakna dah hampir 2 tahun bergelar isteri. Kemudian selepas ini bakal bergelar ibu. Banyak soalan, "Dah pregnant ke?'. Soalan tu buat Niera senyum je, insyaAllah niera share nanti ye jawapan tu :)
Terima kasih buat yang mendoakan/wish birthday di alam maya dan alam nyata. Suami pun wish sepanjang hari tu setiap minit je sebut "Selamat Hari Jadi Sayang". Sampai la kita tergelak, sebab dia kata, kalau orang lain wish sekali je, tak special tapi dia wish banyak kali, itu yang special. Macam-macam betul perangainya. hehe. 
Doakan Niera akan exam MUET pula pada 5 Julai ni. Semoga tercapai juga band yang diharapkan. Usaha tangga kejayaan. Yeay!! Usaha Usaha Usaha. Dah2, jom solat terawih! Selamat menyambut Ramadhan buat semua yang sudi berkunjung ke blog ni walaupun dah jarang update. :) Ampun salah silap. Assalamualaikum.

Tuesday, 17 June 2014

Happy Anniversary, Mom and Dad

Sebenarnya anniversary mak ayah Niera dah lepas. Bertarikh 23/4/1991. Alhamdulillah, bulan April yang lalu. Adalah sempat menantu dia buat surprise bawak kek balik rumah. Hehe. Genaplah sudah 23 tahun mereka sebagai suami isteri dan anak sulung dia yang nakaii ni a.k.a Niera dah pun nak cecah 22 tahun hujung bulan Jun ni. Siap dapat menantu dikala mereka masih berusia 44 tahun. Ohh yaa, mak ayah Niera sebaya. Now dah 46 tahun. InsyaAllah, tahun depan bertambah la orang baru, status baru, dan semua serba baru dan harap itu semua dapat menambah kasih sayang sebuah keluarga.


  • Happy Anniversary, Mom and Dad. 
  • I'm the happiest daughter in the world because having you as my parent.
  • The whole world should know that you are the best parent ! I really love you. 
  • Dad, I owe you many things and I hope I will always in your du'a, same goes to me. 
  • I always proud as you as my father. 
  • You always support and help me in any difficult situation. I really love you.
  • Mom, you teach me a lot of things and of course you have teach me how to be a good wife to my husband and I really appreciated it. 
  • I hope, I can see your face everyday in my life.  
  • There is no special words that can I create for you to describe how are you to me. 
  • Mom and dad, I will make sure that you will be always in my du'a. I wish you can love each other until jannah. Saranghae!
p/s: Mak, Niera tahu mak baca blog Niera senyap-senyap kan? hehe. So, ini untuk mak dan ayah. Doakan Niera dan Abang Wan bahagia di dunia dan akhirat. Ameen.

Monday, 16 June 2014

Surah Bacaan Ketika Mengandung

Sedikit perkongsian buat update kali ini. Jom amalkan surah-surah special ni terutama buat ibu hamil. Macam-macam keistimewaan!



Surah Bacaan Ketika Mengandung
  • Surah al-Fatihah : Untuk terang hati dan kuat ingatan
  • Surah Maryam : Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperoleh anak yang sabar dan taat
  • Surah Luqman : Untuk memperoleh anak cerdik akal dan cerdik jiwa
  • Surah Yusuf : Untuk memperoleh anak cantik akhlak dan rupa
  • Surah al-Hujurat : Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat hati-hati.
  • Surah Yasin : Untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat
  • Surah at-Tawbah : Untuk membersihkan jiwa dan terpelihara daripada maksiat
  • Surah al-Nahl : Untuk melahirkan anak yang berdisiplin.
Sangat disarankan agar si ibu khatamkan al-Quran sekurang-kurangnya 1 kali sepanjang 9 bulan mengandung. Buat bakal ibu-ibu di luar sana, tahniah atas kehamilan. Allah memberi banyak ganjaran buat kita sebagai bakal ibu. InsyaAllah. Bersyukurlah kerana kita adalah insan terpilih. Alhamdulillah

Ohh Final Exam!

Final Exam Semester 6
10/6 – Keusahawanan
23/6 – MUET/Teks-teks falsafah
24/6 – Teks-teks akidah
25/6 – Kerohanian dalam pelbagai agama/metodologi kajian pelbagai agama
27/6 – Religious worldview


Tu jadual final exam kali ini. Ohh, sungguh banyak gap. Study week dah jadi 2 minggu. Apa lagi, malas pun datang bertamu lah! Adoii.. apa nak jadi ni? Apa ni? Apa ni? Semester 6 yang mencabar, tinggal 1 je semester lagi then kita boleh enjoyyy berpraktikal okay! Pejam celik pejam celik kejap je dah nak habis belajar.. masih terasa muda. Ewahh ! Hmmm.. psstt, sempat lagi khatam 3 buah novel!
·         Dia.. isteri luar biasa [sangat best!]
·         Pabila romeo vs Juliet [karya e-man sufi yang terakhir kolaborasi novel yg sebelum2 ni, wehh, serius best!]
·         Aku bukan perampas [banyak sangat konflik, serabut otak bila baca, boring!]

Haaaa, tu dia aku punya kesimpulan. Subjek untuk exam next week, belum sehabuk pun baca lagi.. tu dia ragam si bakal ummi. Ni kalau suami, mak ayah den tahu ni, mahu x mengamuk. Haha. Bini dia buat onarrr..

Ehh, tapi bukan sengaja. Sebulan dua ni mmg x sedap badan. Rasa lesu je. Nak buat apa pun x semangat. Tapi mudahan ramadhan kali ni lebih bersemangat! Yeay! Ok, nak sambung merajinkan diri utk study. Sayonara!



Lots of love,
Puan Niera.

Saturday, 1 March 2014

Bertubuh Besar Dan Tinggi Pakej Keselamatan Di Mesin ATM

Baru je balik dari maybank tadi, ada datang idea baru untuk post kali ini. Ternyata ada satu fakta yang melingkari dunia otak Niera masa kat maybank tadi. Fuhh, maybank Nilai memang penuh dengan orang hari ini. Masa beratur di mesin ATM, ada sorang uncle ni beratur depan Niera, bila turn dia, tak habis-habis dok pandang Niera, bertubuh besar dan tinggi adalah pakej yang lengkap sebenarnya bila beradaa di mesin ATM. Dia berjaya mengawal mesin ATM dengan hanya tutup dengan kebesaran tubuhnya. Bagi Niera itu dah salah satu ciri keselamatan yang bukan semua orang dapat buat, tambah-tambah Niera yang memang dah sah-sah tak cukup tinggi. Tapi musykil jugak, kenapalah uncle ni dok pandang-pandang belakang. Ohh, mungkin dia lebih berhati-hati sebab banyak kemungkinan bila berada di mesin ATM ni.  
  

Dinasihatkan juga kepada seluruh warga Malaysia agar berhati-hati semasa berada di Mesin ATM, macam-macam taktik laa nii untuk perangkap kita terutama buat kaum wanita, adik-adik, dan insan yang lemah. Yang tak cukup tinggi pun mesti hati-hati, sebab senang je dia nak tengok baki wang kita dalam mesin tu kalau kita tak berjaga-jaga. Kalau Niera, amalkan baca ayat qursi dan masa nak masukkan kad ATM tu, baca bismillah. Jangan excited sangat kalau nak keluarkan duit, ingat bahawasanya ujian Allah itu dimana-mana. Banyakkan berzikir :)


Thursday, 27 February 2014

Kemalangan Kedua di Hujung 2013

Pada 30/3/2011 yang lalu, pertama kali dalam hidup excident kereta tapi tak langgar orang, dan langgar tembok ! Punca lalat punya pasal.. Penghujung 2013 pula, yakni 30/12/2013 excident motor rempuh produa viva di lorong kecemasan highway menuju ke Bukit Mahkota, lagi 10 minit nak sampai tol Nilai. Allahu Allah. 
 
Kejadian bermula bila Niera beria-ia nak balik ke kampus, Nilai untuk prepare baca buku untuk exam Sabtu minggu tu, masa kejadian hari Isnin. Biasanya balik rumah paling kurang 2 hari tapi ni Niera baru balik Ahad dan esoknya dah nak balik sesangat. Mak dah banyak kali pesan, balik hari Selasa. Tapi Niera tetap keras. So, gerak balik hari isnin 3 petang, Mendung. Rasa memang macam nak hujan dan tup-tup memang hujan 10 minit lepas atas motor. Barang atas motor penuh. Ada beg kat bakul depan, pakai handbag kat tangan dan juga pakai beg galas kat belakang. ok, balik Nilai sorang-sorang. Ulang lagi sekali, sorang-sorang ! Sebenarnya memang dah biasa balik sorang-sorang bermotosikal, tak tahu kenapa, mak macam nak halang-halang je dari balik, ayah pun tak sedap hati. Tapi dah degil nak balik, bagi je lah balik. 

Dalam 10 minit perjalanan, hujan turun dengan selebatnya. Still hati-hati teruskan perjalanan. Memang selama ni, kalau naik motor, pastu hujan, takkan sama sekali berhenti, tetap gigih teruskan. Sebab fikir nak tempuh lagi 50 minit nak sampai Nilai. Dah masuk highway kat Sungai Besi pun, hujan makin mengganas. Sabar sabar dan motor tetap membelah jalan. Alhamdulillah sampai di Bangi, hujan pun berhenti. Syukur. Dalam hati dah melonjak happy sebab nak jumpa suami dulu sebelum sampai asrama USIM, kebetulan mak ayah pun ada kirim buah rambutan dan juga durian. Haaa, nampak tak kita orang kampung.. hehehe. 
 
 

Tak sampai 5 minit lepastu, tup-tup, tiba-tiba ada kereta viva berhenti mengejut kat lorong kecemasan, cemas, tekan brek, boommm ! Motor jatuh, badan meluncur masuk bawah pembahagi jalan dan terus masuk dalam longkang! Perasaan masa tu, rasa macam dah nak mati rasanya. Mengucap zikir banyak-banyak. 

Ada sorang pakcik ni berhenti kenderaan dan tolong tenangkan Niera, suruh tarik nafas dan juga luruskan kaki, takut patah. Bagi air mineral [kebetulan dalam beg memang bawak air]. Bagi tisu, rupanya sebab darah dah banyak kat kepala. Then, dah makin tenang, dalam masa yang sama, polis datang marah-marah pakcik tu sebab dia saksi kejadian, nampak segalanya. Dia marah sebab pakcik tu tak boleh sewenang-wenang nya parking kat lorong kecemasan. 

Niera malas nak fikir, terus call suami dan pakcik yang Niera langgar keretanya tu, bawak Niera dekat dengan klinik KUIS. Xray semua, rawat dahi semua alhamdulillah okay. Cuma kesan accident, sakit-sakit la badan. Jalan pun terhenjut-henjut. Tapi alhamdulillah, masa final exam, berjalan dengan lancar dan pointer meningkat. Alhamdulillah.
 
 

#Sekarang, fobia dah naik motor tapi still bawak moto slow-slow sebab masih terbayang-bayang. Pengajaran! 

Segmen: Paly cari Bloglist Mac 2014


Blog Paly akan memilih 15 blog rakan blogger melalui random.org dan mereka yang bertuah, akan dimasukkan dalam bloglist Mac 2014. Syarat-syarat simple macam selalu, boleh tekan gambar atas kalau nak join. Selamat bersegmen ! :)

Monday, 24 February 2014

Hati Terluka


Hati terluka itu biasa.
Ini dunia bukannya syurga.
Tak mungkin semuanya indah belaka.
Jangan melarat menanggung hiba.
Kita manusia bukannya pokok.
Kita bergerak cari yang elok.
Kita tinggalkan untuk yang baik.
Kita pergi tak mungkin berbalik.
Yang sudah itu biarlah sudah.
Walaupun rindu bercampur marah.
Walaupun luka masih berdarah.
Kepada-Nya kita berserah.
 
 
 "Katakanlah jika kamu mencintai Allah, maka ikutilah daku (Rasulullah). Nescaya Allah memberikan balasan kepadamu dan mengampunkan dosa-dosa kamu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." [Ali-Imran:31]


Monday, 17 February 2014

Semoga Sahabat USIM Selamat Pulang Ke Tanah Air

JAKARTA: Sejumlah 104 penuntut Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) terpaksa mengharungi perjalanan selama 12 jam menaiki bas ke sini, berikutan Lapangan Terbang Antarabangsa Adisucipto di Yogyakarta ditutup susulan letusan Gunung Berapi Kelud di Jawa Timur, Khamis lalu.
Mereka terpaksa meredah perjalanan yang lama itu untuk ditempatkan di Dewan Malaysia Jakarta (MHJ) dua hari lalu, sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur.
Kesemua pelajar berkenaan yang turut diiringi tiga pegawai dari Fakulti Ekonomi dan Muamalat (FEM) itu, sepatutnya berlepas pulang ke tanah air dari lapangan terbang berkenaan pada 15 Februari.
Pengarah Education Malaysia di Indonesia, Prof Madya Dr Juzhar Jusoh, berkata pihaknya mengambil inisiatif memindahkan kesemua peserta rombongan itu bagi memastikan keselesaan dan keselamatan mereka.
Mengikut jadual asal, katanya rombongan itu sepatutnya pulang ke Kuala Lumpur melalui lapangan terbang itu sebaik selesai menjayakan Program Pengembaraan USIM GISO 2014: Misi Bantuan Kemanusiaan Ke Yogyakarta selama enam hari.
Bagaimanapun, beliau berkata, berikutan debu akibat letusan Gunung Berapi Kelud menutupi ruang udara Yogyakarta, lapangan terbang itu ditutup dan semua penerbangan dibatalkan sehingga kini.
Katanya, semua anggota rombongan akan berlepas pulang ke tanah air melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno Hatta di sini, dalam tempoh terdekat.
"Mereka akan berlepas pulang dari Jakarta memandangkan (syarikat penerbangan) AirAsia memberi kelonggaran untuk menaiki pesawat dari mana-mana lapangan terbang di Indonesia.
"Kesemua pelajar dalam keadaan sihat dan sebahagian kecil yang masih keletihan kerana terpaksa menempuh perjalanan yang jauh," katanya. - BERNAMA
Harian Metro 18/2/2014

Kosmo 18/2/2014

Sinar Harian 18/2/2014
Sebahagian mereka, sahabatku. Dengar khabarnya sudah boleh pulang ke Malaysia. Alhamdulillah. Moga semuanya selamat dalam perjalanan. Ameen.

Tempoh 3 Bulan Ruang Iklan Percuma !

      Berita baik buat sesiapa yang tempah ruang iklan di blog aisyahhumaira.com pada tahun lepas yang banner nya masih di dalam blog. Tempoh sewa anda di'free'kan dari hari ini (17/2/2014) sehingga 17/5/2014 (3 Bulan). Kenapa free? Sebab dalam tempoh 3 bulan tersebut blog ini akan kembali diaktifkan, dan ini sekaligus sebagai permohonan maaf kerana sebelum ini, blog semakin menyepi dan banner anda semakin terabai. 



        Kini masih ada 2 ruang iklan yang masih kosong, bagi yang berminat boleh email ke blogaisyahhumaira@yahoo.com siapa cepat dia dapat ! Anda juga berhak untuk iklan percuma sehingga 17/5/2014. Ruang iklan cuma RM3 sebulan ! 

Sunday, 16 February 2014

Semangat Kembali Ke Dunia Nilai Untuk Semester 6

       Alhamdulillah, minggu lepas dah daftar subjek dan tengok result final semester 5, alhamdulillah ada peningkatan. Hari ini dah kembali ke dunia Nilai bagi meneruskan sesi semester 6.Pejam celik pejam celik dah nak habis belajar, cuma tinggal 3 semester. Pasakkan niat lillahitaala, insyaAllah.



       Dengan jiwa yang sangat bermotivasi, keyakinan, dan semangat juang yang sangat tinggi ._. daku kembali ke Nilai walaupun rasaa macam tak puas nak ada kat rumah. Haishh, semangat ! semangat ! 


Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang. - Cecil B. DeMille


Sunday, 19 January 2014

Review Lavender Shawl Satin Labuh

                 Bismillahirrahmanirrahim. Kembali untuk review sesuatu yang menarik buat anda ! Terutama buat si pemakai shawl ! Pasti sudah baca entry ini bukan? 

Lavender Shawl Satin Labuh
Lavender Shawl Satin Labuh yang diperbuat daripada kain satin gred A. Kenapa anda mesti memilih Shawl kami ? Kerana shawl kami :
  • Labuh dan dijamin tidak jarang menepati dengan kehendak syariat.
  • Selesa dipakai.
  • Mudah dibentuk.
  • Tidak panas.
  • Sesuai untuk pertunangan, pernikahan,persandingan dan sebagai pemakaian seharian.


"Islam itu mudah dan indah. Berfesyen tak salah yang salah bila kita berfesyen yang
tidak menutup aurat"









Siapa cepat, dia dapat !

Saturday, 18 January 2014

Kenapa Menghilang Begitu Lama?

          Alhamdulillah, dah boleh update seperti biasa. Sebelum ni, dah DUA BULAN +++ tak boleh update blog. Macam-macam perkara nak share tapi terbantut dek kerana satu sebab ni je ! LAPTOP ROSAK. Biasanya bila laptop problem, akan cover dengan notebook pulak, tapi pas excident, habis screen notebook pecah. Excident apa? Next entry akan share pulak pasal tu.

          InsyaAllah, dalam masa terdekat ni akan kemaskini bloglist. Dah tak aktif dua bulan, banyak benda kena kemaskini. Bloglist mungkin akan kumpul dalam post di fanpage Aisyah Humaira. Lepas ni, lagi seminggu akan terbang ke Jakarta pula atas urusan Lawatan Antarabangsa USIM. So, makin banyak benda akan share. Mungkinkah ada satu lagi berita yang akan di'share' dalam blog ni? Atas izinNYA, pasti akan semua tahu. Surprise untuk diri sendiri dan juga suami. 



          Terima kasih buat follower yang semakin bertambah dan rajin singgah walaupun dah lama tak update. InsyaAllah, akan ber'blogwalking' sementara masih cuti dan ada waktu terluang. Buat follower blog yang masih nak order barangan Mesir, boleh pm di facebook ye. Jangan malu-malu. Stok masih ada kecuali tudung Mesir yang masih belum re-stock.